Ga naar Content

NH Peilt: Politie adviseert oudere e-bikers een helm te dragen

Het aantal verkeersongelukken met e-bikes neemt toe, vooral onder ouderen. De politie zou graag zien dat oudere e-bikers een helm gaan dragen. Jij ook?

Dodelijke slachtoffers
Onder e-bike bestuurders vallen inmiddels meer doden dan bij bromfietsongelukken. Sinds 2014 zijn zeker 79 e-bikers in Nederland om het leven gekomen bij een verkeersongeval, blijkt uit nieuwe politiecijfers. Vooral senioren lopen gevaar: 87 procent van de verkeersdoden op een e-bike is 60 jaar of ouder. De politie noemt de cijfers zorgwekkend.

Ernstig letsel voorkomen
'Draag als je op een e-bike stapt een helm, zeker als je wat ouder bent', zegt Egbert-Jan van Hasselt, landelijk projectleider infrastructuur bij de politie in het Algemeen Dagblad. 'Onderzoek laat zien dat het dragen van een helm ernstig letsel kan voorkomen.'

Cursus
'Door de vergrijzing zien we dat mensen steeds langer mobiel blijven en een e-bike nemen. Op zich is dat mooi, want gezond', zegt Van Hasselt . 'Helaas missen sommige ouderen de vaardigheid om hem te besturen. De politie vindt daarom naast de fietshelm een e-bike cursus ook een goed idee.

Wat vind jij?
Tegen het dragen van een fietshelm is in Nederland veel weerstand. Uit eerder onderzoek blijkt dat veel mensen hun e-bike zouden laten staan als ze een helm op moeten. Dat gaat ten koste van de mobiliteit van ouderen.

NH Peilt is de hele dag online, om 12:40 en 16:40 uur op NH Radio en vanaf 17:00 uur bij NH Nieuws op tv. De meeste reacties op NH Peilt staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]

Foto: