Ga naar Content

Lager eigen risico en meer geld naar ouderenzorg: dit zijn de wensen van het NH Panel

DEN HAAG Als het aan het NH Panel ligt, wordt het eigen risico in de zorg de komende kabinetsperiode drastisch verlaagd. Realistisch idee of onhaalbare kaart? NH-verslaggever Joost Lammers toog naar Den Haag om de koffer met de resultaten van het NH Prinsjesdagonderzoek aan D66-leider Pechtold te overhandigen. Die onthulde ook aan NH dat er binnenkort dan echt een nieuw kabinet te verwachten valt.

Pechtolds boodschap is hard maar realistisch: "Partijen die dat vertellen, spelden mensen iets op de mouw", zegt hij over de mogelijkheid het eigen risico te verlagen. Het is kiezen tussen twee kwaden, benadrukt hij. "Want als je het eigen risico verlaagt, gaat de premie omhoog." Inmiddels staat vast dat het eigen risico in 2018 400,- euro bedraagt, een stijging van 15,- euro. 

Lees ook: Leden NH-panel bezuinigden volop tijdens crisis: "Alles wordt duurder"

Dat de ouderenzorg moet worden verbeterd, staat voor de D66-leider vast. Zeker als mensen langer blijven thuiswonen, zit daar een flink prijskaartje aan. "We willen meer zorg aan huis, maar dat is natuurlijk individueel, en dus duurder." 

Lees ook: NH-panel: "Bedrijf weg, huis weg en dan mag je het uitzoeken"

De D66-leider deelt de mening dat de zorg in verzorgings- en verpleeghuizen naar een hoger niveau moet worden getild. Daarvoor doet hij wel een flink beroep op het solidariteitsgevoel. "Als mensen zeggen dat het meer moet zijn, moeten wé dat met z'n allen betalen."

Hoewel de huidige formatie de op één na langste in de Nederlandse politieke geschiedenis is, komt het einde volgens Pechtold in zicht: "Een week of twee, drie, misschien vier. Maar dan is het er wel." 

Lees hier op je gemak alle resultaten van het Prinsjesdagonderzoek. Ook deelnemen aan onze onderzoeken? Word dan lid van het NH Panel en meld je hier aan.

Foto: NH