Ga naar Content

Piet Loos krijgt jaren na dato toch nog onderscheiding voor heldenactie: "Hij heeft ons leven gered"

SPIERDIJK Piet Loos heeft 21 jaar geleden zijn vrienden Pim en Lia ten Klei uit een wak gered. En daarvoor heeft hij vandaag alsnog een onderscheiding gekregen. Thuis kreeg hij de medaille in het bijzijn van zijn familie en burgemeester Nijpels van Opmeer. "Dit is een grote verrassing, echt prachtig."

Het incident op het ijs vond plaats op 31 december 1996. Piet was aan het schaatsen met zijn vrienden Pim en Lia op de Vinkenveense plassen. Het vroor al een tijd en een paar dagen daarna werd de elfstedentocht gereden. Maar toch bleek het ijs waar zij op schaatsten niet dik genoeg door stromingen onder water. 

Angst in z'n ogen
Pim ten Klei kan zich het moment waarop het mis ging nog goed herinneren. "Ik zag het ijs golven en we gingen er een voor een in, Lia en ik." Lia raakte in paniek en was dolblij dat Piet haar eruit kon trekken. Maar ze zag ook de angst in zijn ogen om daarna Pim er nog uit te halen. "Hij zei 'ik kan het niet'. Hij was heel bang om erdoor te zakken." Maar toch heeft Piet zijn vriend eruit weten te trekken. 

"Ik keek naar boven en er was niemand, ik moest het doen. Ik zei tegen Pim, ik ga het proberen want ik laat je niet verdrinken. En het is gelukt en dat was zo bijzonder", vertelt hij geëmotioneerd. Naderhand zijn ze op het droge geklommen en is Lia naar het huis van haar ouders gelopen om hulp te halen. Ze zijn opgehaald met de auto en hebben in het ouderlijk huis van Lia gedoucht en cognac gedronken. 

Een gebeurtenis die ze alledrie nooit meer zullen vergeten. "Wij hadden het eigenlijk wel afgesloten, maar Piet heeft het er nog wel regelmatig over", vertelt Lia. 

Verrassing
Toen ze onlangs met een boek bezig was over Bobeldijk en omgeving, kwam alles weer boven en besloot ze uit te zoeken of Piet in aanmerking zou komen voor een onderscheiding. En dat is vandaag gelukt. Piet werd thuis overvallen en was een beetje sprakeloos. "Dit is zo bijzonder, ik had hier niet van durven dromen."