Ga naar Content

Marine brengt hulpgoederen naar rampgebied Sint Maarten

DEN HELDER De marine laadt tonnen aan hulpgoederen aan boord van het grootste marineschip Zr. Ms. Karel Doorman. Duizenden liters water, bouwmaterialen, politie- en legervoertuigen, maar ook toiletpapier moeten naar Sint Maarten, dat door de orkaan Irma compleet verwoest is.

Vrachtwagens rijden af en aan op het marineterrein in Den Helder om het bevoorradingsschip Karel Doorman tot de nok toe te vullen. De operatie is al aan aantal dagen bezig. Commandant Schot weet wat hem te wachten staat. "Ik heb de schade van Katrina gezien in New Orleans, dan weet je gewoon dat je niet moet twijfelen en hulp moet bieden."

Spoedklus
De Karel Doorman was nog maar net op NAVO-oefening in de Baltische Zee toen duidelijk werd dat het schip nodig was voor hulpgoederentransport. "Het is een spoedklus. We zijn meteen gestopt en richting Den Helder teruggevaren om de spullen op te halen." 

Lees ook: Grootste marineschip vertrekt vanuit Den Helder naar Sint Maarten

Voor de bemanning is het even wennen zo'n plotselinge verwandering van missie. Voor Jeroen van Willigen van de logistieke dienst is het de eerste uitzending. "Voor het eerst langer van huis, maar werk is werk en als je de beelden van de verwoesting van Sint Maarten ziet, is dit is wel waar we het voor doen."

Morgen vertrekt het schip richting het Caraïbisch Gebied om rond 1 oktober aan te komen bij het eiland Sint Maarten.