Ga naar Content

Reportage: Een school vol fantastische wereldburgers

LAREN Een nieuwe bijzondere school is gestart in Laren. De leerlingen staan centraal en ze maken hun eigen lesrooster. Miriam Lensen is de oprichtster en noemt het de School van HIP. En ze probeert de leerlingen naar eigen zeggen op te leiden tot 'fantastische wereldburgers'.

In het reguliere onderwijs hebben de leerlingen een vakkenrooster en bijvoorbeeld op dinsdag en donderdag een uur natuurkunde. Bij de School van HIP zijn de leraren meerdere blokken aanwezig en kun je als leerling een docent 'boeken'. "We hebben geen klassensysteem. De leerlingen zitten met verschillende leeftijden en niveaus door elkaar. Elke leerling heeft een eigen tafel, maar er zijn ook leerlingen die leren beter door samen te werken", vertelt Lensen.

Lees ook: Dit zijn excellente scholen in Noord-Holland

De leerlingen krijgen een uitleg van de door hen geboekte docent en zo kunnen ze gelijk weer verder. Ydo legt uit dat hij op z'n vorige school er tegenaan liep dat wanneer de docent iets uitlegde voor 30 leerlingen het erg lang duurde omdat iedereen wel met iets anders zat. "Nu kan ik waarschijnlijk gelijk doorwerken."

Lees ook: ChristenUnie brengt redding aan kleine bijzondere scholen

Miriam gelooft heilig in deze manier van lesgeven, maar ze krijgt geen subsidie van de overheid. Dat maakt het een particuliere school, dus het kost veel geld om naar deze school te gaan. Daar baalt ze van: "Het is heel gaaf als kinderen met plezier naar school gaan, tot leren kunnen komen, zich sociaal-emotioneel kunnen ontwikkelen en dat we er fantastische wereldburgers van maken."

Foto: NH