Ga naar Content
Noord-Holland

Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan legt taken neer

18 september 2017, 18.33 uur · Aangepast 5 oktober 2017, 19.31 uur
Door: · Foto: ANP/Bart Maat

AMSTERDAM De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan legt zijn taken neer en stopt per direct. Dat heeft hij zojuist bekend gemaakt in een brief.

Van der Laan heeft vandaag van zijn artsen te horen gekregen dat hij is uitbehandeld, zo schrijft hij in een brief aan alle Amsterdammers.

"Het was een groot voorrecht burgemeester te zijn van de mooiste en liefste stad van de wereld. Ik dank u voor het in mij gestelde vertrouwen, voor uw betrokkenheid en voor alle steun en tegenspraak die ik de afgelopen zeven jaren van u heb gekregen. Zorg goed voor onze stad en elkaar. Vaarwel", is te lezen. De hele brief is hier te lezen.

Lees ook: Zomergasten met Van der Laan wekt bewondering: "Blijf alstublieft nog een poos bij ons"

Locoburgemeester Kajsa Ollongren neemt zijn taken voorlopig waar. Van der Laan (62) heeft longkanker. Zijn gezondheid ging de laatste tijd zienderogen achteruit. Nadat hij in januari had bekendgemaakt dat hij ongeneeslijk ziek was, bleef hij nog aan als burgemeester.

Lees ook: Amsterdammers betuigen steun aan Van der Laan

Rutte: "Verdrietig nieuws"
Minister-president Mark Rutte noemt het nieuws 'heel verdrietig. Rutte stelt Van der Laans 'moed en openheid' te bewonderen. "Hem laten weten dat NL meeleeft met hem en zijn gezin", schrijft de premier op Twitter.