Ga naar Content

NH Panel Prinsjesdagonderzoek: "Je wordt gestraft als je ziek bent"

AMSTERDAM Het NH Panel wil dat er flink wordt geïnvesteerd in de zorg. Dat blijkt uit het Prinsjesdagonderzoek waaraan 349 leden meededen. Ook het onderwijs (37%) en het pensioen (36%) staan hoog op het wensenlijstje.

Van verslaggevers Maarten Edelenbosch en Joost Lammers

Bijna twee derde van de panelleden vindt zorg het belangrijkste thema waar het kabinet in moet investeren. En dan vooral in het omlaag brengen van het eigen risico. "Dit is voor veel mensen, vooral chronisch zieken, een te zware belasting", zegt Jan Baars uit Castricum. Ook Hilda Schaap uit Amsterdam vindt het veel te duur worden: "Het is niet op te brengen met drie volwassenen. Dus mijd je zorg, en dat is erg." Carl van de Wouw heeft ook een uitgesproken mening: "Chronisch zieken en gehandicapten betalen de rekening en worden als het ware gestraft dat ze ziek zijn." 

Verder vindt 27 procent dat er meer geïnvesteerd moet worden in de ouderenzorg en vindt nog eens 15 procent dat de premie van de zorgverzekeringen omlaag moet.

Lees ook: NH Reportage: "Zondag vond ik vreselijk, omdat ik de dag erna weer aan het werk moest"

Pensioen terug naar 65, werkdruk leraren omlaag
De panelleden hebben een duidelijke visie op de vijf heetste hangijzers waarvan de Noord-Hollanders hebben aangegeven dat ze die het belangrijkst vinden: zorg, onderwijs, pensioen, wonen en sociale zekerheid. Zo vindt 26 procent dat de werkdruk van leraren omlaag moet en bijna de helft vindt dat de pensioenleeftijd weer naar 65 moet. De ondervraagden vinden verder dat er meer geld naar mensen moeten die onder de armoedegrens leven (35%), en ook dat er meer sociale huurwoningen moeten worden gebouwd (41%)

Lees hier op je gemak alle resultaten van het eerste deel van het Prinsjesdagonderzoek terug. Morgen komen we met het tweede deel waar we ingaan op de economische situatie van de NH Panelleden. Hoe zijn ze de crisis doorgekomen, hoe staan ze er nu voor, en hoe kijken ze naar de toekomst?

Wil je ook meedoen aan onderzoeken van het NH Panel? Meld je dan hier aan om lid te worden.

Verantwoording
De 650 leden van het NH Panel zijn eerder deze maand gevraagd naar hun wensen voor het nieuwe kabinet en hun eigen financiële situatie. 349 leden namen deel aan het onderzoek. Op enkele antwoorden waren meerdere antwoorden mogelijk. Daarom komen de percentages boven de 100 procent.