Ga naar Content
Noord-Holland

Leden NH Panel bezuinigden volop tijdens crisis: "Alles wordt duurder"

19 september 2017, 13.00 uur
Door: · Foto: ANP

AMSTERDAM Een groot deel van de leden van het NH Panel heeft de afgelopen jaren bezuinigd op de eigen uitgaven. Dat blijkt uit het Prinsjesdagonderzoek.

Van verslaggevers Maarten Edelenbosch en Joost Lammers

De crisis heeft de afgelopen jaren bij veel mensen gevolgen gehad voor de portemonnee. Bijna de helft (47,7 procent) van de deelnemers van het NH Panel Prinsjesdagonderzoek is er op achteruitgegaan. Een vijfde (19 procent) heeft zijn of haar financiële positie wel zien verbeteren. "Ik heb een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Dat is geen vetpot. Alles wordt duurder, maar ons inkomen gaat niet omhoog. Ik heb al een keer moeten verhuizen, omdat ik de huur niet meer kon opbrengen", zegt Hetty Otto uit Heemskerk.

Lees ook: NH Panel Prinsjesdagonderzoek: "Je wordt gestraft als je ziek bent"

De huidige eigen financiële positie beoordelen de leden in meerderheid als positief. Bijna driekwart geeft een voldoende, goed of zelfs uitstekend (74,1 procent). Voor het komende jaar gaat daar naar verwachting niet veel aan veranderen. Een klein deel (16,7 procent) denkt er op vooruit te gaan, vier op de tien verwacht dat het hetzelfde blijft (43,9 procent) en een kwart (26,6 procent) denkt er zelfs op achteruit te gaan. 

Bezuinigd
Dat de Noord-Hollandse deelnemers aan het onderzoek het minder breed hadden tijdens de crisis, blijkt ook wel uit het feit dat een ruime meerderheid gesneden heeft in de eigen kosten. Tweederde (65,8 procent) geeft aan de afgelopen jaren tijdens de crisis bezuinigd te hebben.

Gevraagd naar de drie grootste bezuinigingsposten wordt de aanschaf van kleding het meest genoemd (65,4 procent), gevolgd door vakantie (45,3 procent) en abonnementen op kranten en tijdschriften (44,9 procent). School en/of studie (1,3 procent) en internet- of tv-abonnementen (7,1 procent) worden het minst genoemd. Diverse leden noemen ook gas, water en licht als bezuinigingspost. "Ik kan bijna alle opties aankruisen in de vragenlijst, maar dat mocht niet", reageert Saskia Cronin uit Amsterdam.

Lees hier op je gemak alle resultaten van het tweede deel van het Prinsjesdagonderzoek en hier de resultaten van het eerste deel terug. Ook deelnemen aan onze onderzoeken? Word dan lid van het NH Panel en meld je hier aan.

Verantwoording
De 650 leden van het NH Panel zijn eerder deze maand gevraagd naar hun wensen voor het nieuwe kabinet en hun eigen financiële situatie. 349 leden namen deel aan het onderzoek. Op enkele antwoorden waren meerdere antwoorden mogelijk. Daarom komen de percentages boven de 100 procent.