Ga naar Content

Actiegroep schrikt van rapport provincie A8/A9: "Er is geen tijdswinst"

ZAANDAM De plannen voor de verbinding van de A8 naar de A9 moeten de prullenbak in, vindt de Werkgroep A8-Coenbrug. In een rapport van de provincie blijkt dat de verbinding een kleine tijdwinst oplevert en vooral een hoop extra fijnstof en geluidsoverlast met zich meebrengt.

In het rapport is te lezen dat de tijdswinst op sommige trajecten in het gunstigste geval zeven minuten is. Op andere punten zouden gebruikers van de nieuwe weg er juist weer twee minuten langer over doen om op hun bestemming te komen. "Daar heb ik geen half miljard euro voor over", laat adviseur van de werkgroep David Sluis aan NH Nieuws weten. Hij vindt het stuitend dat de geluidsoverlast en de fijnstof door de snelweg enorm gaat toenemen.

Lees ook: Geluidsschermen A8 al jaren te laag

Ook in Heemskerk worden de wenkbrauwen opgetrokken na het lezen van het rapport. "Al het verkeer staat uiteindelijk toch vast bij de Coentunnel", zegt Cees van der Kolk van actiegroep Houd Broekpolder Leefbaar.

Lees ook: Heemskerkers willen van verbindingsweg tussen A8 en A9 af

Al heel lang heeft de provincie de wens om de A8 met de A9 te verbinden. Er is al flink wat geld uitgegeven om allerlei verschillende plannen voor de verbinding te bedenken en ook de weg zelf kan 500 miljoen euro gaan kosten. De gemeente Zaanstad betaalt daaraan mee.

Vanavond spreekt Sluis met de gemeenteraad om ze op een ander idee te brengen.

Foto: NH Nieuws