Ga naar Content
Noord-Holland

Abortuskliniek Bloemenhove in Heemstede overweegt juridische stappen tegen christelijke krant

14 september 2017, 18.09 uur · Aangepast 14 september 2017, 19.25 uur
Door: · Foto: ANP

HEEMSTEDE Abortuskliniek Beahuis & Bloemenhove in Heemstede heeft gesjoemeld bij het indienen van declaraties bij de overheid, schrijft het Nederlands Dagblad (ND). De Heemsteedse kliniek ziet die beschuldigingen als laster en laat aan de NOS weten zich te beraden op juridische stappen tegen de krant.

Het Nederlands Dagblad deed de afgelopen maanden onderzoek naar het declaratiegedrag van alle abortusklinieken in Nederland. Abortussen worden in Nederland volledig betaald van overheidssubsidie. Per behandeling ontvangen de klinieken door de narcose te declareren een bepaald bedrag aan subsidie. Eerder deze week werd door de krant bekendgemaakt dat abortusklinieken van CASA voor miljoenen zouden hebben gefraudeerd met declaraties.

Volgens de krant rekende de Beahuis & Bloemhovekliniek in Heemstede ook ruim honderd euro te veel voor de narcose die bij behandelingen werd toegediend. De kliniek zou deze kosten niet in rekening mogen brengen omdat aan bepaalde voorwaarden niet was voldaan, zegt de krant. Een daarvan is dat een anesthesioloog de narcose toedient. Dat was bij de Bloemenehovekliniek niet het geval.

Er zou in totaal voor een bedrag van zo'n 800.000 euro zijn gefraudeerd. De kliniek bestrijdt de fraude.

Wraakactie
Directeur Thea Shippers zegt tegen de NOS dat het ND er bewust op uit was om de kliniek in een slecht daglicht te zetten. "Wij zien dit vooral als een wraakactie omdat wij een interview met ND hebben afgewezen, waarop ND dreigde het artikel te plaatsen. Dat dreigement kwam om 16.57 uur binnen. De kliniek sluit om 17.00 uur."

De kliniek verdenkt de christelijke krant ook van politieke bijbedoelingen. "We zijn ons bewust van de politieke gevoeligheid van abortus, ook in het licht van de huidige onderhandelingen bij de kabinetsformatie en de mogelijk deelname van de ChristenUnie aan het nieuwe kabinet."

De krant zegt dat het artikel geen wraakactie is. Volgens het ND hebben redacteuren herhaaldelijk geprobeerd om de directie van de kliniek te spreken te krijgen. ND-hoofdredacteur verwerpt ook de beschuldigingen van politieke bijbedoelingen. "De ChristenUnie heeft hier niets mee te maken."

Eerste abortuskliniek
De Beahuis & Bloemenhovekliniek - beter bekend als de Bloemenhovekliniek - was begin jaren zeventig de eerste abortuskliniek in Nederland.

Minister Schippers van VWS heeft toezichthouders gevraagd een onderzoek in te stellen naar de mogelijke fraude.