Levensbeschouwing: Opvang voor weesbijbels

AMSTERDAM - Het Bijbels Museum in Amsterdam heeft een bijzondere collectie bijbels, maar er zijn ook "gewone" exemplaren die bezoekers gratis mee mogen nemen. Alle bijbels zijn daar door hun vorige eigenaar neergelegd, in het kader van de actie 'Bring your own Bible'.

Bezoekers van het museum kunnen bijbels afgeven of juist meenemen van het plankje. De actie is bedacht door Aron Eilander. "We vragen je om 'm af te staan voor het volgende huis, dus het is hier bijna een weeshuis voor bijbels", grapt hij.

Nieuwe bijbels
Eilander heeft wel een verklaring waarom mensen hun bijbels inleveren. "Richting het ouder worden, verzamel je meerdere bijbels. Van mensen die zijn overleden of door een speciale gebeurtenis waarvoor een nieuwe bijbel wordt aangeschaft. In de boekencollecties komen zo meerdere bijbels te staan. En wat gebeurt er dan mee? Dan komen ze hier."

Op deze manier komen alle bijbels goed terecht. De boeken mogen overigens niet zomaar neergelegd worden. Er moet ook een verhaal bij iedere bijbel worden opgeschreven: hoe deze is verkregen, wie had 'm in bezit? "Zo wordt een stukje van de geschiedenis doorgegeven aan een nieuwe generatie", zegt Eilander.

Groot succes
Imiddels zijn er zoveel bijbels verzameld, dat het project is gestopt. Bijbels kunnen niet meer worden ingeleverd, maar bezoekers kunnen er nog wel eentje meenemen. Eilanders actie is dus met recht een groot succes.

Meer over dit onderwerp:
Amsterdam e.o. reportages
Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws