Ga naar Content
Noord-Holland

Herfststorm nadert provincie: code oranje afgegeven voor Noord-Holland

12 september 2017, 19.15 uur · Aangepast 12 september 2017, 19.41 uur
Door: · Foto: ANP

NOORD-HOLLAND De eerste herfststorm van het jaar komt eraan. Het KNMI heeft voor onze provincie zojuist code oranje afgegeven voor morgen. Het weerinstituut waarschuwt voor zware windstoten en regenbuien, vooral tijdens de ochtendspits en in de middag.

In grote delen van Noord-Holland, Zuid-Holland, Friesland en in het Wadden- en IJsselmeergebied komen morgenochtend en -middag zeer zware windstoten voor van meer dan 100 kilometer per uur. In het noordelijke kustgebied zijn bij ons zelfs windstoten tot wel 120 kilometer per uur mogelijk. 

Lees ook: Hou je vast: eerste herfststorm met windkracht 10 in aantocht

De VerkeersInformatieDienst raadt automobilisten aan zeer voorzichtig de weg op te gaan, vertelt medewerker Frank Boer tegen NH Nieuws. "Code oranje is geen grap, dat is echt pittig."

Vooral op de A9 wordt het uitkijken geblazen. Dat komt doordat de snelweg in een lijn vanuit het noorden naar het zuiden loopt, terwijl de wind vanuit het westen komt. "Dus het verkeer op de A9 krijgt de windstoten vol in de flanken. Daar ben je als automobilist eigenlijk een rijdend windscherm."

Lees ook: Flinke overlast in de provincie door regen en onweer: een overzicht

Boer vervolgt: "De bomen staan nog vol in blad, dus de situatie is kwetsbaar. Er kan zomaar veel troep op de weg komen te liggen."

Niet Afsluitdijk op
De VID acht het niet nodig om te adviseren om maar helemaal niet de weg op te gaan. Maar mensen met een grote bestelbus, caravan of aanhanger drukt hij op het hart om zeker in de ochtend niet de Afsluitdijk of Houtribdijk op te rijden. 

"Dat moet je gewoon even niet doen. En verder is het natuurlijk zaak je handjes aan het stuur te houden. En haal vlot in, blijf bijvoorbeeld niet naast een vrachtwagen plakken. Vooral lege vrachtwagens kunnen gevaarlijk zijn."

De eerste najaarsstorm van 2017 neemt in de namiddag en avond weer in kracht af, zo verwacht het KNMI.