Ga naar Content

Strijd HOV-lijn gaat verder: Raad van State buigt zich over bezwaren van betrokken partijen

HILVERSUM Het is de laatste strohalm voor tegenstanders van de nieuwe snelle buslijn door het Gooi: de Raad van State in Den Haag. Vanmiddag boog de hoogste rechter zich over de bezwaren van bewoners en ondernemers.

De betrokken partijen hebben vooral problemen met de aanpassingen in de infrastructuur. Er moeten een tunnel worden gebouwd en wegen worden verlegd om de buslijn te voltooien. De provincie houdt daar juist aan vast, omdat het de kracht van de nieuwe lijn zou moeten worden: snelheid en betrouwbaarheid. Omwonenden en bedrijven hebben weinig begrip voor die visie en vinden dat de gevolgen van de aanleg ten koste gaat van de veiligheid, bereikbaarheid en de natuur.

Lees ook: Veel verzet tegen HOV-busbaan in Huizen en Blaricum: ruim 3.300 handtekeningen opgehaald

De bewoners van de Liebergerweg in Hilversum maken zich bijvoorbeeld zorgen over het toenemende hoeveelheid vrachtverkeer in hun straat. De toegangsweg naar het naastgelegen bedrijventerrein gaat dicht om ruimte te maken voor de HOV-lijn, waardoor het een stuk drukker gaat worden op de Liebergerweg zelf. 

De provincie Noord-Holland, die de nieuwe lijn heel graag wil en er veel geld aan besteed heeft, denkt dat de overlast meevalt. "Wij hebben allerlei maatregelen genomen in het plan, die zowel de verkeersveiligheid als de leefbaarheid en de bereikbaarheid van de bedrijven moeten opvangen", aldus Taco Leemans. 

Lees ook: Gemeente Huizen en provincie zijn eruit: snelle busverbinding in 't Gooi komt steeds dichterbij

Wie de 'strijd' gaat winnen, de provincie of de bewoners en bedrijven, is nog even afwachten: de uitspraak van de Raad van State wordt over zes tot twaalf weken verwacht.