Ga naar Content

Tweede Kamer vergadert over Schiphol: omwonenden mogen inspreken

SCHIPHOL / DEN HAAG Een belangrijke dag voor de omwonenden van Schiphol. De vaste commissie van Infrastructuur en Milieu van de Tweede Kamer vergadert vandaag over de luchthaven. Er wordt onder meer gesproken over mogelijke alternatieven voor de vele vakantievluchten.

Zwanenburger Kees van Ojik is bij de vergadering aanwezig en zal namens de omwonenden zijn zegje doen. Hij hoopt dat er een besluit genomen gaat worden over het uitwijken van de vele vakantievluchten naar, bijvoorbeeld, vliegveld Lelystad. "Als dat er niet uit komt, dan is het Schiphol-beleid volledig mislukt", stelt Van Ojik.

Lees ook: Omwonenden Schiphol blijven strijden: "Het is onhoudbaar geworden"

Volgens de bewonersvertegenwoordiger moet er snel wat gebeuren aan de vele budgetmaatschappijen die massaal van en naar Schiphol vliegen. "De pretvluchten noemen wij ook wel het onkruid, dat de belangrijke vluchten overwoekert. Dat is voor de economie heel slecht, maar zeker ook qua hinder is het heel slecht."

Nachtvluchten
Vooral de nachtelijke vluchten vormen een bron van ergernis bij de omwonenden. Ruim 20.000 bewoners worden per nacht één tot vijf keer wakker doordat er vliegtuigen over razen. "Vijf keer per nacht wakker worden is rampzalig en bovendien is het aantoonbaar buitengewoon slecht voor de gezondheid", zegt Van Ojik.  

Lees ook: Provincie wil onderzoek naar overlast nachtvluchten Schiphol

Hij is dan ook blij dat ze steeds meer steun krijgen. De provincie Noord-Holland gaf deze week namelijk te kennen bij de Tweede Kamer voor een onderzoek naar nachtvluchten te gaan pleiten. "Dat is heel verstandig, want nachtelijke vluchten geven verreweg de meeste hinder", besluit Van Ojik.

Foto: ANP