Ga naar Content
Noord-Holland

Gemeente en naturisten ruziën over naaktstrand

6 september 2017, 15.40 uur
Door: · Foto: ANP

CALLANTSOOG De gemeente Schagen en naturisten liggen in de clinch om het gebruik van het strand aldaar. De gemeente wil dat de naturisten uitsluitend gebruikmaken van het naaktstrand, terwijl zij op hun beurt vinden dat zij recht hebben op 'gewoon' strand.

Dat schrijft het Noordhollands Dagblad. De krant sprak met een van de naturisten, die verbolgen is dat zij werden weggestuurd van het strand. "Dit hebben wij en andere naturisten nog nooit meegemaakt. Een paar medewerkers van de gemeente Schagen sommeerden ons iets aan te trekken of om weg te gaan", zegt Sake Bootsma.

Volgens hem mogen de naturisten overal op het strand liggen en niet alleen op het naaktstrand. Dat is zelfs in het wetboek opgenomen, waarin staat dat bloot recreëren alleen bestraft wordt als dat op een openbare plek gebeurt waar het ongepast is. De rechter geeft de naturist ook vrijwel altijd gelijk in deze kwestie, beweert Bootsma.

Extra bord
De gemeente gaat ondanks dat toch maatregelen nemen. Om hun standpunt kracht bij te zetten, gaat zij een extra bord op het 'gewone' strand plaatsen om naturisten te wijzen op het naaktstrand in de buurt.