Ga naar Content
Noord-Holland

Dit zijn de leukste evenementen op Open Monumentendag

8 september 2017, 14.00 uur · Aangepast 8 september 2017, 18.47 uur
Door: · Foto: Koen Suyk

NOORD-HOLLAND Dit weekend is het alweer de 31ste editie van de Open Monumentendag en ook in Noord-Holland is er weer genoeg te beleven. Zo kun je experimenteren met chocolade, trouwen voor één dag of meevaren met een historisch schip. NH Nieuws heeft de leukste specials op een rijtje gezet.

Morgen en zondag kun je gratis naar meer dan 4.000 monumenten in heel Nederland. Wij belichten de allerleukste monumenten en bijbehorende activiteiten voor je: 

Ringersfabriek
Bij de oude Ringersfabriek in Alkmaar zijn veel smaakmakende activiteiten te doen.  Zo kun je experimenteren met chocolade en food memory spelen. Maar je kan ook een tatoeage laten zetten met speciale chocolade-inkt. De Ringersfabriek is zaterdag geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur, zondag is de fabriek gesloten. 

Daglonershuisje
In Schagen kun je op zaterdag leven zoals ze twee eeuwen geleden deden. In het Daglonershuisje naast het museum Eenigenburg is alles ingericht in negentiende-eeuwse stijl. Het huisje is geopend tussen 10.00 uur en 17.00 uur. 

Beemsterburgwal 
Speciaal voor Open Monumentendag meren verschillende historische schepen aan bij de Beemsterburgwal in Purmerend. De schepen zijn het hele weekend te bezoeken tussen 10.00 uur en 17.00 uur. Met een beetje geluk kun je een stukje meevaren maken met één van de schepen over het Noordhollandsch Kanaal. 

Wijkertoren
Het heeft even geduurd, maar vanaf dit weekend kun je de Wijkertoren aan de Kerkstraat in Beverwijk weer in. De toren is het hele weekend geopend voor rondleidingen, maar je kan hem alleen op zondag beklimmen tussen 11.00 uur en 15.30 uur. 

Fietstocht 
Zin in iets cultureels gecombineerd met een sportieve prestatie, dan kun je in Hilversum terecht voor een fietsexcursie. Bij deze tocht word je langs veel bijzondere gebouwen geleid. De tocht wordt gehouden op zondag om 12.00 uur. De groep verzamelt zich bij de Kerkbrink met hun fietsen. 

Fort Spijkerboor
Het Verven Fort bij Spijkerboor is de grootste van de 42 forten van de Stelling van Amsterdam. Tijdens de twee Open Monumentendagen kun je  tot 17.00 uur zelf het fort verkennen door middel van een uitgebreide routebeschrijving. Je kan een kijkje nemen in de voormalige keuken, gevangenis en slaapvertrekken van soldaten. Zo kom je alles over het fort te weten.