Ga naar Content
Noord-Holland

Nederlanders werken gemiddeld minder dan een halve baan

30 augustus 2017, 09.00 uur · Aangepast 30 augustus 2017, 10.38 uur
Door: · Foto: Shutterstock

AMSTERDAM Nederlanders hebben relatief vaak werk, maar werken tegelijkertijd ook bijna het minst aantal uren. Wij werken vaker dan welk volk ter wereld ook in deeltijd. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Driekwart van de vrouwen en een kwart van de mannen werkt minder dan veertig uur per week. Het gemiddelde voor alle werkenden komt neer op minder dan een halve baan. Alleen Spanjaarden, Kroaten, Italianen en Grieken werken gemiddeld minder uren.

Arbeidsparticipatie
Daar tegenover staat dat bijna twee derde van de Nederlanders tussen de 15 en 75 jaar vorig jaar betaald werk had. Daarmee behoort de arbeidsparticipatie in ons land tot de hoogste van Europa. 

Veel werkenden kiezen zelf voor een parttimebaan. Maar Nederland telde vorig jaar iets meer dan een half miljoen mensen die minder uren werkten dan zij eigenlijk zouden willen. Zij tellen niet mee in de werkloosheidsstatistieken die het CBS maandelijks publiceert.

Lees ook: Toch weer drie jaar WW voor oudere werkloze

Nog eens een miljoen mensen hadden vorig jaar ongewild helemaal geen werk. Slechts ongeveer de helft van hen stond officieel te boek als werkloos. Alleen wie actief op zoek is naar een baan en op korte termijn beschikbaar is, voldoet aan normen die daar internationaal voor zijn afgesproken.