Ga naar Content

NH De Wereld Rond #6: Emigreren voor je droom

29 augustus 2017, 18.16 uur · Aangepast 1 september 2017, 18.28 uur
Door: · Foto:

NOORD-HOLLAND Waarom emigreren en Noord-Holland verlaten? In de zesde aflevering van ons reisprogramma NH De Wereld Rond gaat programmamaakster Eline Boshuizen langs bij verschillende Noord-Hollanders die zijn geëmigreerd. 

Zo bezoekt ze Castricummer Thijs van Bokkem en zijn vriendin Abby op het Portugese eiland Terceira (Azoren), die daar midden in de natuur een nieuw leven hebben opgebouwd. 

Ook volgt ze Joeri van Veen (28) uit 't Zand, die naar Curaçao is geëmigreerd. Zijn ouders wilden dat hij voor zijn 20e het huis uit ging. "En ik wilde niet in 't Zand wonen. Curaçao leek me wel wat." 

Lees ook: Zwanger en zonder geld emigreren voor je droom? Deze Castricummers durfden het aan

De verschillen tussen Curaçao en 't Zand kunnen niet groter zijn. Het dorpse van 't Zand, waar 2.300 mensen wonen, en waar je naar de kermis en naar de Paasvee van Schagen gaat, tegenover het Caribische, tropische Curaçao. Hier is het elke dag mooi weer, ga je als local naar de 'snek' (snackbar, red.) en zijn er feestjes bij het strand onder de volle maan. 

Ook op de weg zijn de cultuurverschillen duidelijk. "Als je in de auto zit, rijd je langs de 'snek' voor een biertje", vertelt Joeri. "Het is hier heel normaal om achter het stuur te drinken. Vaak genoeg zitten mensen dronken in de auto. Dan doen ze hun zwaailichten aan. Het is veiliger dan een taxi nemen, want die chauffeurs zijn ook altijd dronken." 

Zee-arenden spotten in Zweden
Sander, Otto en Willem uit Amsterdam gaan deze aflevering op zee-arendensafari. Ook bezoeken ze het eiland Hasselö, waar slechts vijfentwintig mensen wonen. 

Op tv zien?
Op zaterdag 2 september om 18.15 uur, 20.35 uur en 22.15 uur wordt aflevering #6 uitgezonden op televisie bij NH Nieuws. Oudere afleveringen kijk je hier terug. Volg de avonturen van Eline ook via Instagram.

Of bekijk de aflevering hier nu al:

Video #169515