Ga naar Content

Huis kopen? In deze gemeenten betaal je veel meer dan de vraagprijs

AMSTERDAM Mensen die in Amsterdam, Haarlem, Zaanstad en Amstelveen op zoek zijn naar hun droomhuis, moeten daarvoor diep in de buidel tasten. In de afgelopen vijftien jaar werd er nog nooit zo vaak overboden op een huis als nu.

Ruim een kwart van de huizenkopers betaalt de vraagprijs of meer, zo blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Calcasa. NOS schrijft dat dat veel meer is dan tien jaar geleden, toen we de vorige piek op de huizenmarkt beleefden. Toen lag dat percentage op 'slechts' 9 procent.

Daarnaast stijgen de prijzen ook sneller dan tien jaar geleden. Niet alleen in steden is dat voelbaar, ook in randgemeenten lopen de prijzen snel op. Zo stegen de huizenprijzen in de gemeente Gooise Meren (Naarden, Bussum en Muiden) dit jaar met ruim 15 procent het hardst.

Lees ook: Piepkleine Amsterdamse studentenkamer (15 m2) verkocht voor 150.000 euro

"Wij zijn nu elke dag met maxi-cosi's in de weer en kinderwagens", vertelt makelaar Michiel Koudijs. "Allemaal mensen die hun huis in Amsterdam voor veel geld verkopen om hier groter te komen wonen."

Hij noemt als voorbeeld een tussenwoning uit 1932. De vraagprijs was 595.000 euro en het pand is verkocht voor meer dan 650.000 euro. In totaal kwamen er zestig mensen langs voor een bezichtiging. 

Als koeien
Fijn vindt Koudijs de gekte niet. "Nee, dit is niet leuk. Voor de klanten niet, maar voor ons ook niet. Wij moeten onze klanten bijna als koeien door een huis drijven en dan snel beslissen."

Foto: ANP / Koen Suyk