Ga naar Content
Noord-Holland

Assendelftse (29) wereldkampioen vissen dankzij 'bonusvis'

28 augustus 2017, 22.07 uur · Aangepast 29 augustus 2017, 11.40 uur
Door: · Foto: Anja Groot

SZOLNOK/ASSENDELFT De 29-jarige Anja Groot is gisteren in het Hongaarse Szolnok wereldkampioen vissen geworden. In twee dagen tijd haalde de Assendelftse zeshonderd vissen uit de rivier Tisza.

Vorige week maandag zaten de deelnemers al langs de oevers van de Tisza, vertelt Anja aan NH Nieuws vanuit een auto op de Duitse Autobahn. "Want je moet erachter komen welke vissen er zwemmen en wat ze eten, om zo te weten welk en hoeveel aas je moet gebruiken."

"Ik had het dit jaar tactisch goed op de rit", vertelt Anja, die in 2015 voor de eerste keer wereldkampioen werd. Na de voorbereiding besloot ze vooral op katvissen te gaan vissen. Dat pakte goed uit, want na twee dagen had ze honderden exemplaren van deze meervalachtige gevangen. 

'Tactische beslissing'
Toch is het juist een 'bonusvis' die haar 'zeer waarschijnlijk' de wereldtitel heeft opgeleverd. "Op de tweede dag heb ik de laatste vijftien minuten geprobeerd carassio's (kroeskarpers, red.) te vangen. Die zijn zwaarder, dus dat was een tactische beslissing." 

Vooral die tweede dag was de concurrentie moordend, vertelt ze. Onder de zestien concurrenties uit evenveel verschillende landen die het viswater met Anja deelden, waren onder meer een Spaanse en een Kroatische. "En een Hongaars meisje, echt een topfavoriete." 

Eén kilo zwaarder
De Hongaarse slaagde er niet in haar favorietenrol waar te maken. "Want mijn vissen waren gemiddeld zwaarder", vertelt Groot trots. De Française Isabelle Hawryhuk behaalde weliswaar evenveel punten als de Assendelftse, maar Anja's vangst was - vermoedelijk dankzij één carassio - ongeveer 180 gram zwaarder.

Behalve de Assendelftse kwamen er in Szolnok nog vier Nederlandse vissers in actie. Met onder meer een 18e plaats voor Mandy Swart (14!) en een 60e plaats voor Wanda de Schouwer liepen hun individuele resultaten zeer uiteen. 

Vierde plaats
Waar Nederland als team in 2015 nog het zilver pakte, vielen de oranje dames dit jaar net buiten de prijzen. Spanje werd wereldkampioen, Frankrijk tweede, Hongarije derde en Nederland vierde. "Maar daar zijn we wel superblij mee", besluit een trotse Anja.