Ga naar Content

Campinggasten Wijk aan Zee vrezen einde kampeerterrein: "Kom hier al sinds 1947"

WIJK AAN ZEE De vaste gasten van kampeerterrein Aardenburg in Wijk aan Zee houden hun hart vast. Als de plannen voor nieuwbouw worden doorgezet, moet hun geliefde camping na ruim zeventig jaar de deuren sluiten.

Verbazing en verontwaardiging overheersten toen de vaste campinggasten over de nieuwbouwplannen hoorden. "Meerdere families staan hier met derde en zelfs vierde generaties op de camping", zegt Piet de Vries (77) tegen NH Nieuws. "Ik kwam hier vanaf 1947 met mijn ouders."

Gemoedelijk
Medio jaren zeventig kocht De Vries zelf een vakantiehuis op het terrein. Daar verblijft hij nog altijd iedere zomer met zijn vrouw. "De sfeer, het gemoedelijke, met name in de jaren veertig, vijftig en zestig", legt hij uit waarom hij zo op z'n plek is op Aardenburg. "Niemand had wat, maar samen hadden we toch alles. Iedereen hielp iedereen."

Video #169268

De tijd heeft eigenlijk een beetje stilgestaan op kampeerterrein Aardenburg. "De sfeer is echt nog de sfeer van een familiecamping hierzo."Piet vindt de bouwplannen 'verwerpelijk'. "Ik kan me niet voorstellen dat ik hier straks niet meer naartoe zou kunnen omdat hier veertig woningen gebouwd moeten worden. Ik hoop hier mijn tijd nog te kunnen doorbrengen."

Of De Vries ook het komende decennia van zijn recreatiewoning kan genieten, hangt af van de politiek. Vandaag namen raadsleden alvast een kijkje op het kampeerterrein, zodat ze begin 2018 bij de behandeling van het onderwerp goed beslagen ten ijs kunnen komen.  

Landschap aantasten 
De campinggasten staan niet alleen. Ook Greet Cudovan van Kustbeschermers volgt de plannen met argusogen. "Als ze dit ook allemaal gaan bebouwen, moeten er ook toegangswegen worden aangelegd die het landschap aantasten en doorsnijden." Het is niet het enige omstreden plan. Ook het appartementencomplex aan de Relweg, dat veel hoger wordt dan aanvankelijk afgesproken, is veel dorpelingen een doorn in het oog.  

Video #169267

Cudovan vindt de plannen te groots voor het kleinschalige karakter van het dorp. Zij ziet meer in de plaatsing van zogeheten tiny houses, kleine huisjes die beter passen in de groenstrook. "Je tast de natuur niet aan en je hebt mooie laagbouw. Dat zou fantastisch zijn."