Ga naar Content

'Schizofrene' poppenshow leert kinderen tijdens Uitmarkt omgaan met angst: "Hoe enger, hoe leuker"

AMSTERDAM Dit weekend staat in het teken van theater, dans en muziek tijdens de veertigste editie van de Uitmarkt en ook de jeugd hoeft zich daarbij niet te vervelen. De slapstick-voorstelling Monsters van Duda Paiva zit vol met grappige en griezelige verhalen waarin wonderlijke poppen centraal staan. "Maar wanneer ben je nou een monster?"

De theatermakers gaan, zelfs tijdens het interview, volledig op in hun rol. Hun wonderlijke poppen lijken een eigen leven te leiden. "Het is een beetje schizofreen inderdaad", vertelt één van de acteurs. "Je speelt zelf een rol, maar ondertussen is de pop ook van alles aan het doen. Je bent dus eigenlijk de hele tijd aan het schakelen."

Lees ook: Slapen tussen duizenden boeken: “Iedereen wordt eruit gestuurd, maar wij mogen blijven"

Het publiek, dat voornamelijk bestaat uit kinderen, vindt de poppen fantastisch. "Ze vinden het misschien een beetje eng, maar over het algemeen geldt de regel 'hoe enger, hoe leuker'. Kinderen kunnen veel meer aan dan wij soms denken. En na afloop mogen ze poppen, die gemaakt zijn van schuim, even aanraken. Dan valt 't allemaal wel weer mee."

Boodschap
De voorstelling wil voornamelijk overbrengen hoe je kan omgaan met angst. Ook maken ze duidelijk dat de buitenkant niet altijd matcht met de binnenkant. "Onze show draait om monsters, en wanneer je dat nou eigenlijk bent. Ik ga niet verklappen welk pop het ergste monster is. Dat kan iedereen in het theater gaan zien."

Foto: AT5