Ga naar Content

Vijftien maanden cel geëist tegen kettingzager Medemblik

MEDEMBLIK Als het aan justitie ligt, verdwijnt de man die de voordeur van een stel uit Medemblik bewerkte met een kettingzaag, voor vijftien maanden achter de tralies, waarvan vijf voorwaardelijk. De 47-jarige Erwin van D. hoorde die straf vanochtend tegen zich eisen in de rechtbank in Alkmaar.

De officier van justitie wil verder dat de man uit Grootebroek minstens een half jaar lang verplicht wordt behandeld in een kliniek en een alcohol- en drugsverbod krijgt opgelegd. Ook moet hij verplicht worden opgenomen in een traject van begeleid wonen, eist justitie. 

Lees ook: Politie houdt man (47) aan voor bizar kettingzaagincident Medemblik

Volgens een psycholoog is Van D. verminderd toerekeningsvatbaar. Hij heeft tijdens de inhoudelijke behandeling van zijn zaak vanochtend opnieuw zijn excuses aangeboden. Eerder deed hij dat al tijdens een pro forma zitting. 

Van D. verklaarde ook voor het eerst waarom hij tot zijn daad kwam. Hij zei onder druk te zijn gezet door een man die nog geld kreeg van een werknemer van het slachtoffer Sidney Simonis. En die werknemer zou nog loon tegoed hebben van Simonis.

'Echt te bizar voor woorden'
"Echt te bizar voor woorden", zegt Simonis daarover. "Die werknemer huur ik in via een uitzendbureau en die had z'n geld al voor het incident gehad, en werkt nu zelfs nog voor me." Hij vervolgt: "Dit alles heeft een enorme impact op mij en m'n gezin gehad. Mijn vrouw durfde eerst niet eens thuis te slapen. We wilden graag antwoorden waarom dit was gedaan, en daar hebben we nu wat over gehoord, al levert het ook weer veel nieuwe vragen op. 

Naast het bewerken van de deur met een kettingzaag wordt Van D. ook verdacht van vernieling van een tuin en het in brand steken van een auto op de Stetse in Grootebroek waarbij drie auto's in vlammen opgingen en een gevel van een woning beschadigd raakt. Verder zou hij nog met een kettingzaag vernielingen hebben aangericht in een tuin. 

Lees ook: VIDEO: 'Krankzinnige' man zet kettingzaag in voordeur woning Medemblik

Video
Het bizarre incident op 14 januari waarbij Van D. een kettingzaag in de voordeur van een woning zette, werd vastgelegd op videobeelden. Daarop is te zien dat hij met een zaag in zijn handen op de woning afloopt. Zodra hij voor de deur staat, start hij de zaag met de nodige moeite en zet hij het gevaarte op de deur. 

De rechter doet op 7 september uitspraak in de zaak. 

Bekijk hier de beelden:

Video #169185
Foto: Sidney Simonis