Ga naar Content
Noord-Holland

Aantal klachten over geluid en horeca in Amsterdam vorig jaar meer dan verdubbeld

23 augustus 2017, 19.17 uur
Door: · Foto: AT5

AMSTERDAM (AT5) Het aantal klachten over geluidsoverlast in Amsterdam is sinds 2012 ruim verdubbeld en die stijgende lijn zet door. Dat blijkt uit cijfers die in het bezit zijn van AT5.

Kreeg de gemeente in 2012 nog 3.798 meldingen binnen van overlast van geluid en horeca, vorig jaar waren dat er maar liefst 9.067. En die stijging lijkt door te zetten, want aan het begin van deze maand lag het aantal meldingen al op 7.585. Dat zou neerkomen op 13.000 meldingen over heel 2017, bijna een verviervoudiging ten opzichte van 2012.

Volgens de gemeente past de toename in een algemene trend. Zo komen er ook steeds meer klachten over afval, verkeer en bijvoorbeeld openbaar groen binnen. Sinds 2012 is het voor Amsterdammers makkelijker gemaakt om te klagen via social media, speciale apps en de site van de gemeente, maar ook de registratie van klachten is verbeterd. 

Vollere stad
Tegelijkertijd wordt de stad steeds voller. Per jaar komen er ongeveer 11.000 nieuwe Amsterdammers bij en ook het aantal toeristen dat de stad bezoekt blijft stijgen. Ook wordt er veel gebouwd en verbouwd in de stad sinds het eind van de crisis in 2012, wat ook zorgt voor meer herrie. En vergeet het toenemende aantal festivals en horecazaken in de stad niet.

De gemeente probeert het aantal klachten in te perken door meer handhavers in te zetten. Ook worden in de buurt van horeca en festivals steeds vaker geluidsmeters geplaatst. De gemeente zegt de overlastmeldingen zeer serieus te nemen en moedigt Amsterdammers aan om vooral melding te blijven doen. 

Meer weten over de toenemende drukte in de stad? Kijk dan op www.at5.nl/drukte.