Ga naar Content
Noord-Holland

Alleen KLM-piloten durven te landen in door tyfoon getroffen Hong Kong

23 augustus 2017, 14.00 uur · Aangepast 23 augustus 2017, 18.22 uur
Door: · Foto: NH Nieuws / Doron Sajet

HONG KONG Als enigen durfden ze het vanochtend aan: de piloten van vlucht KL887 van Schiphol naar Hong Kong trotseerden de tropische storm Hato en zetten hun Boeing 747-400 veilig aan de grond. Het is volgens de Chinese krant South China Morning Post de zwaarste storm die deze luchthaven sinds de opening 20 jaar geleden heeft moeten verduren.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

KLM-piloten zijn wel wat gewend. In Nederland komen regelmatig zuidwesterstormen voor waarbij windstoten van soms 100 kilometer per uur voorkomen. Het is dan ook geen uitzondering dat er vlak voor de landing wordt gekozen voor een doorstart of het uitwijken naar een andere luchthaven.

Lees ook: VIDEO: KLM-vliegtuig maakt doorstart tijdens stormachtige landing

Ondanks windstoten van 113 kilometer per uur in de nabijheid van Hong Kong International Airport, zijn de piloten van vlucht KL887 niet uitgeweken naar een andere luchthaven. Een woordvoerder van KLM laat NH Nieuws weten dat de Boeing 747-400 voor de windpiek in Hong Kong is geland.

Lees ook: Opnieuw incident op Schiphol: vliegtuigen te dicht op elkaar

"Voor KLM is veiligheid prioriteit", aldus de zegsvrouw. "De KL887 is zonder problemen in Hong Kong aangekomen. Er is van tevoren een inschatting gemaakt of de landing in Hong Kong mogelijk zou zijn en er was voor anderhalf uur extra brandstof meegenomen, mocht het toestel moeten uitwijken. Maar dat bleek niet nodig te zijn omdat de tropische storm de luchthaven nog niet had bereikt."

Lees ook: Passagiers en crewleden landen lichtgewond op Schiphol na turbulentie

De vlucht landde volgens schema rond 10.30 uur lokale tijd (04.30 uur Nederlandse tijd) in Hong Kong. De terugvlucht is door de storm wel aanzienlijk vertraagd. De KL888 van Hong Kong naar Amsterdam is momenteel met een kleine dertien uur vertraagd en wordt pas morgenochtend om 7.00 op Schiphol verwacht.

Een groot deel van de vluchten van en naar Hong Kong zijn geannuleerd door de tropische storm Hato. 

This is nuts! KLM Amsterdam to Hong Kong landing just north of the eye of 100 mph+ Typhoon #Hato pic.twitter.com/csF7WyIlN2

— Jim Edds (@ExtremeStorms) 23 augustus 2017