Ga naar Content

Elfstedentocht is het laatste doel voor Maarten van der Weijden: "Er komt hierna geen nieuw plan"

ALKMAAR Het wordt de ultieme uitdaging voor langeafstandszwemmer Maarten van der Weijden: het zwemmen van de Elfstedentocht. Tussen 18 en 21 augustus 2018 gaat hij de tocht der tochten afleggen. "Hierna komt geen nieuw plan."

Al jaren zet de in Alkmaar geboren zwemmer zich in voor onderzoek tegen kanker, de ziekte die hij zelf overwon. Vorige week zondag zwom hij daarvoor nog op en neer over het Kanaal tussen het Engelse Dover naar het Franse Calais. Toch speelt het idee om de Elfstedentocht te zwemmen al een tijd door zijn hoofd. "Alles wat ik de afgelopen anderhalf jaar heb gedaan stond eigenlijk al in het teken van dit doel", laat van der Weijden weten. 

Lees ook: Van der Weijden volbrengt zwemtocht van Engeland naar Frankrijk en weer terug

Ook voor deze tocht staat de strijd tegen kanker centraal. Enthousiastelingen mogen namelijk (delen) met de voormalig Olympisch kampioen meezwemmen. "Het inschrijfgeld is symbolisch elf euro en ik hoop dat de deelnemers zelf ook enorm veel geld inzamelen." Voor Van der Weijden zal dit de laatste grote uitdaging zijn die hij aangaat. "Dit is alles wat ik kan doen", aldus de zwemmer. "Dit is voor mij all in."

Van der Weijden zal over de ruim tweehonderd kilometer lange tocht ongeveer drie dagen doen. "Het doel is om het water niet uit te komen", laat hij weten. "Ik moet alleen nog kijken of ik met een luchtbed langs de waterkant kan slapen om toch even te rusten."

Lees ook: Van der Weijden gaat Elfstedentocht zwemmen: "Ik kom drie dagen het water niet uit"

Wil je meer weten over zijn zwemtocht of wil je weten hoe je hem kunt steunen? Ga dan naar de website van zijn foundation.