Ga naar Content
Noord-Holland

Waan je op het Texelse strand: bekijk de aangespoelde vinvis in 360 graden

22 augustus 2017, 11.22 uur · Aangepast 22 augustus 2017, 12.23 uur
Door: · Foto: Videolux Productions

TEXEL De ontleding van de aangespoelde vinvis op het strand van Texel is vastgelegd door een 360-gradencamera. Wie de beelden van het Texelse bedrijf Videolux Productions bekijkt, waant zichzelf op het waddeneiland en kan zo goed de indrukwekkende omvang van het gestrande dier zien.

Gisteren zijn biologen van Ecomare de hele dag bezig geweest om het karkas van de aangespoelde vinvis verwijderen. Daar zijn ze nog niet helemaal in geslaagd. Dat komt doordat het een tijdrovende klus is, legt conservator Arthur Oosterbaan van Ecomare uit. Doordat de vloed snel opkwam, ging tijd verloren met het verplaatsen van de karkasdelen.

Lees ook: Dode vinvis op Texel ontleed: "Raar om oog in oog met zo'n dier te staan"

De vinvis is 18 meter lang. Schedel, onderkaak, tongbeen, borstbeen, schouderblad en vin zijn weggehaald. Vanochtend om 08.00 uur startten de wetenschappers van Ecomare met de staart en een deel van de ribbenkast met wervels.

Lees ook: Dode walvis aangespoeld op Texel: "Van verre te ruiken"

Oosterbaan: "Het is heel veel werk. Je kunt vanwege de veiligheid maar met een beperkt aantal mensen tegelijkertijd snijden, we moeten afstand van elkaar houden. En de messen worden snel bot door het zand en moeten steeds geslepen worden."

Vinvis Texel from Videolux Productions on Vimeo.