Ga naar Content
Noord-Holland

Maarten van der Weijden gaat Elfstedentocht zwemmen: "Ik kom 3 dagen het water niet uit"

22 augustus 2017, 00.39 uur · Aangepast 22 augustus 2017, 01.04 uur
Door: · Foto: ANP/Lex van Lieshout

ALKMAAR Langeafstandszwemmer Maarten van der Weijden wil volgend jaar de Elfstedentocht gaan zwemmen. Dat maakte hij vanavond bekend in het programma RTL Summer Night.

Vorige week zondag stak hij nog Het Kanaal tussen het Engelse Dover en het Franse Calais twee keer over en in juni zwom hij van Amsterdam naar Rotterdam, maar dat was slechts een oefening, vertelt hij. "Op 18 augustus 2018 start ik in Leeuwarden en zwem ik de gehele Elfstedentocht. Na alle steden te hebben gehad kom ik drie dagen later weer aan bij het startpunt."

Lees ook: Van der Weijden volbrengt zwemtocht van Engeland naar Frankrijk en weer terug

Van der Weijden hoopt dat hij de tocht zonder pauze kan zwemmen, maar hij blijft ook realistisch: "Twee nachten doorzwemmen is loodzwaar. Ik kan me ook voorstellen dat ik af en toe even pauzeer op een luchtbed. Maar ik beloof plechtig: ik kom het water niet uit."

Lees ook: Van der Weijden haalt finish in Rotterdam na zwemtoch van 80 kilometer

De zwemmer is heel duidelijk over zijn motivatie. "Ik heb het geluk dat ik 16 jaar geleden hersteld ben van kanker, maar er gaan nog steeds 40.000 mensen per jaar dood aan deze ziekte en daar zamel ik geld voor in", legt Maarten uit. "En ik daag mezelf graag uit. Dit is mijn passie."

Wil je meer weten over zijn zwemtocht of wil je weten hoe je hem kunt steunen? Ga dan naar de website van zijn foundation