Ga naar Content
Noord-Holland

Lijst Quasten kondigt opheffing aan: "Beter voor mezelf én voor Enkhuizen"

21 augustus 2017, 23.39 uur · Aangepast 22 augustus 2017, 01.25 uur
Door: · Foto: Gemeente Enkhuizen

ENKHUIZEN Stella Quasten, sinds 2007 met haar Lijst Quasten onderdeel van de Enkhuizer gemeenteraad, heeft vanavond de opheffing van haar lokale partij aangekondigd. "De kogel is door de kerk."

Via Twitter en Facebook laat ze vanavond weten de huidige raadsperiode af te ronden, maar haar partij in maart volgend jaar op te heffen. "In maart 2018 heb ik er als 'eenpitter', fractievoorzitter en gemeenteraadslid namens de Lijst Quasten 12 best wel turbulente jaren raadslidmaatschap op zitten." 

"Wetende dat het verkiezingscircus binnenkort weer zal gaan losbarsten, werd het tijd om mezelf af te vragen of ik een nieuwe raadsperiode van vier jaar nog wel wil en bovendien zou kunnen invullen met voldoende inzet, enthousiasme en energie." Na lang wikken en wegen is 'de uiteindelijke en niet bepaald makkelijke conclusie ronduit nee', schrijft ze. 

Eieren
Quasten kwam in 2015 in het nieuws toen haar woning werd bekogeld met eieren. Volgens het raadslid had dat te maken met twee door haar geplaatste Facebook-berichten, waarin ze zich voor vluchtelingenopvang uitsprak. "Het is te sneu voor woorden dat een paar lafaards je huis met eieren bekogelen en als je naar buiten vliegt hele idiote dingen roepen, maar de moed niet hebben om de confrontatie aan te gaan."

Lees ook: Huis raadslid bekogeld met eieren na pleidooi voor vluchtelingenopvang

Meerdere Enkhuizers laten via Twitter weten haar vertrek te betreuren. "Ik heb de laatste keer op jou gestemd, geen dubbele agenda of wollige meningen en zó herkenbaar." Ook buiten haar eigen achterban wordt ze gewaardeerd. "Zonde, je was niet 'mijn partij'", schrijft een man. "Maar ik heb je wel altijd gezien als een betrokken politica die middenin de gemeenschap staat." 

Zonde, je was niet mijn "partij" maar heb je wel altijd gezien als een betrokken politica die middenin de gemeenschap staat.

— Johan Greiner (@JohanGreiner) August 21, 2017

'Het is beter zo'
In reacties naar haar volgers laat ze weten dat ze een paar maanden over haar besluit heeft nagedacht. Omdat ze vermoedt dat ze zichzelf niet meer voor de volle honderd procent kan inzetten, is opheffing in haar ogen de enige juiste beslissing. "Het is beter zo. Voor mezelf en voor Enkhuizen. Het is 100 procent of niets."

Er is nu echt geen weg terug meer. #theendisnear pic.twitter.com/YG0JXcoK4S

— StellaQuasten (@LijstQuasten) August 21, 2017