Ga naar Content
Noord-Holland

Stenenterreur Enkhuizen laait weer op: "Iedereen denkt: wij zijn de volgende"

21 augustus 2017, 23.30 uur
Door: · Foto: NH/Emmelie Valkenburgh

ENKHUIZEN Al een jaar of vier worden er stenen door ruiten van Enkhuizer woningen gegooid. Gerda Breed, die twee jaar geleden haar verhaal tegen NH Nieuws vertelde, was afgelopen week opnieuw de dupe. Inmiddels heeft zij zeven keer de glaszetter moeten bellen, maar ook bij andere Enkhuizers gaan er ruiten aan diggelen.

Het lukrake vandalisme baart de bewoners zorgen. "Iedereen denkt hier: wij zijn de volgende keer aan de beurt", zegt een vrouw die bij Breed in de buurt woont tegen NH Nieuws. Ze vermoedt dat het vandalisme wordt uitgelokt door overmatig alcoholgebruik in nabijgelegen kroegen. "

Als mensen dan naar huis lopen, zien ze een leuke bloempot die voor de grap door het raam kan", speculeert ze over het motief. "Ik vraag me af: wat is de kick dan?" Ze is naar eigen zeggen niet bang, maar wel 'heel alert'. "Ik slaap met het raam en de gordijnen open."

Lees ook: Stenengooier zaait angst in Enkhuizen: "Het moet nu een keer klaar zijn"

Volgens een mannelijke buurtbewoner heeft het vandalisme vooral impact op het veiligheidsgevoel van bejaarde Enkhuizers. "Ik ben ook de jongste niet meer, maar er wonen hier ook mensen van tachtig. Die worden er toch een beetje bang van." 

Hijzelf zit niet met samengeknepen billen op de bank, maar sluit niet uit dat zijn raam het volgende doelwit is. "Ik ga eerdaags een paar dagen naar Duitsland", vertelt een buurtbewoner tegen NH Nieuws. "Het kan bij iedereen gebeuren", benadrukt hij de willekeur van de vernielingen. 

Foto: NH/Emmelie Valkenburgh