België geeft hockeyers lesje in effectiviteit bij EK

21 augustus 2017, 23.32 uur · Aangepast 21 augustus 2017, 23.45 uur
Door: · Foto: ANP/Koen Suyk

AMSTERDAM België heeft de Nederlandse hockeymannen bij het EK in Amsterdam een lesje in effectiviteit gegeven en zegevierde met 5-0. Nederland kwam niet langs de uitstekende Belgische keeper, ook niet met een van de tien strafcorners die Oranje kreeg.

Hoewel Nederland het meeste in balbezit was in de eerste helft, was het België dat liet zien over het vermogen te beschikken om een hoog rendement te halen uit weinig kansen. De Belgen zijn ook niet voor niets de zilveren medaillewinnaar van de Olympische Spelen in Rio, waar ze Nederland in de halve finale uitschakelden.

3-0 bij rust
Na vijf minuten spelen kwam de bal voor de stick van Sébastien Dockier, die de bal snoeihard binnen schoot. In het tweede kwart was het opnieuw Dockier die de Belgen op 2-0 zette en een minuut later werd het 3-0 door Thomas Briels na een prachtige scoop (dieptepass door de lucht).

Strafcorners lopen niet
Na de rust strooide Loick Luypaert nog wat zout in de wonden door de 4-0 te scoren uit een strafcorner, iets wat de Nederlanders maar niet wilde lukken uit de vele strafcorners die de ploeg kreeg. Dat lukte zelfs niet toen twee Belgische verdedigers al naar de middellijn waren verwezen vanwege te vroeg uitlopen en er nog maar twee verdedigers over waren om de Belgische doelman te helpen.

Frustratie Oranje
De gifbeker was nog niet leeg voor Oranje dat steeds gefrustreerder raakte en veel tijdstraffen kreeg vanwege opmerkingen tegen de scheidsrechters. In de 56e minuut werd het ook nog 5-0 door Tom Boon.

Oranje was het EK zaterdag goed begonnen met een ruime overwinning op Spanje.

Nederland moet het in de derde poulewedstrijd nog opnemen tegen Oostenrijk, dat eerder ook al van België verloor. Dat duel wordt woensdag gespeeld om 20.00 uur. Als Nederland die wedstrijd wint staat de ploeg in de halve finale, want de nummers één en twee van de poule gaan door.