Ga naar Content

Openbaar vervoer niet populair in kop van Noord-Holland

OPPERDOES Het openbaar vervoer geniet weinig populariteit in de kop van Noord-Holland. Dat blijkt uit onderzoek van NH Nieuws. In het gebied tussen Texel en Schagen beschikt maar 34 procent van de inwoners over een ov-chipkaart op naam.

Ter vergelijking, in Haarlem is dit met 59,8 procent bijna het dubbele en in Amsterdam beschikt zelf 79,3 procent over een persoonlijke ov-chipkaart. Een groot verschil, dat zich laat verklaren doordat er in het noorden van onze provincie minder openbaar vervoersmogelijkheden beschikbaar zijn. 

Twee uur reizen
NH Panellid Bruce Blanchard kan erover meepraten. Hij woont in Opperdoes en werkt meestal in Zaandam. Hij rekent ons voor hoe lang het duurt om 's avonds naar huis te komen. "Als ik de trein neem van 18.30 uur in Zaandam, ben ik om 20.30 uur thuis, twee uur later. En dat terwijl ik er met de auto in een half uur ben. Dus dan ga ik niet met het openbaar vervoer. Bovendien is het veel te druk en moet ik vaak staan en is het ook nog eens duurder. Dan ga ik liever met de auto."

Lees ook: NH Panel ontevreden over openbaar vervoer: "Liever in de file dan in een volle trein"

Onlangs werd duidelijk dat de concessie voor het busvervoer in Noord-Holland Noord tot 2028 weer in handen is van vervoerder Connexxion. En die heeft aangekondigd extra bussen te gaan inzetten. Die moeten straks voor de helft minder aan uitstoot gaan zorgen.

Kwaliteit
En zo'n impuls is nodig ook, want uit onderzoek onder leden van het NH Panel bleek al dat de populariteit van het openbaar vervoer afneemt, en dat dit met name komt door de kwaliteit van het busvervoer. Bovendien blijkt dat vooral jongeren gebruik maken van het openbaar vervoer, terwijl 55-plussers volgens cijfers van het CBS steeds vaker in de auto stappen en ook meer kilometers maken. En gezien de toenemende vergrijzing in Noord-Holland-Noord ziet het er dus somber uit voor het openbaar vervoer in de regio. 

Ook Bruce heeft nog wel wat aanbevelingen om het ov aantrekkelijker te maken. "Maak het minder duur, en ook de aansluiting beter. Ik hoorde geruchten dat de NS aanpassingen gaat doen, waardoor die aansluitingen nog slechter worden. Dan heeft het helemaal geen zin meer om met het openbaar vervoer te gaan.

Reactie Connexxion
Vervoersbedrijf Connexxion wilde niet reageren voor camera. "Het is nu nog te vroeg. De nieuwe concessie gaat lopen vanaf november, en tot die tijd zijn we met de voorbereidingen bezig en dus juist ook met de vragen die jullie willen stellen", aldus een woordvoerder.

Nieuw onderzoek: Prinsjedag
Morgen starten we een nieuw onderzoek over Prinsjesdag. Wil je ook deelnemen aan onze onderzoeken, maar ben je nog geen lid van het NH Panel? Meld je hier dan aan.

Foto: NH Nieuws