Hockeysters winnen van België bij EK en gaan naar halve finales

AMSTERDAM De Nederlandse hockeysters hebben zondagavond ook hun tweede wedstrijd bij het EK in Amsterdam gewonnen. Ditmaal was de ploeg van Alyson Annan België de baas met een krappe 1-0. Nederland verzuimde een groot aantal kansen te benutten, maar is dankzij de overwinning wel al zeker van de halve finales.

Nederland had een groot veldoverwicht en voorkwam dat België uit kon breken, maar de bal wilde er maar niet in. Pas een paar seconden voor de rust werd het 1-0 voor Oranje. Uit een strafcorner ging de bal er via de stick van Margot van Geffen in.

BEL 0-1 NED Seconds before the half time interval, van Geffen gives the home side the lead from a PC #EHC2017 pic.twitter.com/VTYqdObQ6V

— OranjeHockey ?? (@oranjehockey) August 20, 2017

Ook in de tweede helft kreeg Nederland genoeg kansen om uit te lopen, maar de bal wilde er opnieuw niet in, ook niet uit de gegeven strafcorners. Kitty van Male schoot in kansrijke positie op de lat. Ook enkele strafcorners leverden geen doelpunt op. Daardoor bleef de marge klein, maar België kwam niet één keer in de buurt van de gelijkmaker.

"Er kunnen mooie dingen gebeuren"
"Wij hebben heel goed verdedigd. Wij hadden meer moeten scoren, maar ik ben heel blij met hoe wij hebben gespeeld. Nu tegen de Tsjechen nog de puntjes op de "i" zetten en dan kunnen er mooie dingen gebeuren", aldus Kitty van Male.

Video #169061

"Gaan alleen voor goud"
"We hadden misschien iets meer moeten scoren", zei Maria Verschoor, "maar we hebben het gewoon goed gedaan. Nu tegen Tsjechië en we gaan eigenlijk alleen voor goud."

Video #169062

Nederland en België, de nummer veertien van de wereldranglijst, kwamen elkaar op het hockeyveld eerder deze zomer al drie keer tegen. Oranje won twee keer (4-0 en 3-0), maar leed ook verrassend een nederlaag (0-1). De Belgische ploeg maakte zaterdag in Amsterdam indruk met een royale zege op Tsjechië (6-1).

Nederland had de eerste wedstrijd van het EK vrijdag ook al gewonnen van Spanje en is nu al zeker van de halve finales.

Dinsdagavond wacht het zwakke Tsjechië in de laatste poulewedstrijd. Die wedstrijd gaat om 20.00 uur van start.