Ajax wint dik verdiend van FC Groningen

20 augustus 2017, 17.40 uur · Aangepast 20 augustus 2017, 18.34 uur
Door: · Foto: Pro Shots/Marcel Bonte

AMSTERDAM Hij wordt geregeld verguisd vanwege zijn balverlies, maar Hakin Ziyech was met een assist en een doelpunt weer heel belangrijk voor Ajax in de eerste thuiswedstrijd van Ajax tegen FC Groningen. Uiteindelijk werd het 3-1 voor de Amsterdammers. Oussama Idrissi scoorde met een mooie krulbal voor Groningen en Lasse Schöne gooide de wedstrijd in het slot met de 3-1. Het was de eerste overwinning voor de Amsterdammers in een officiële wedstrijd dit seizoen.

Met een geheel nieuwe aanval van Vaclav Cerny op links voor de zieke Amin Younes, Klaas-Jan Huntelaar in de spits en Justin Kluivert op rechts was Ajax vanaf de aftrap veel sterker dan FC Groningen. Op het middenveld had trainer Marcel Keizer Lasse Schöne aan de kant gelaten. Donny van de Beek nam zijn plaats in en Frenkie de Jong completeerde het middenveld.

'De Hunter" is terug
Met een linksbenige aanvaller op links en een rechtsbenige op rechts kwamen er eindelijk ook wat voorzetten vanaf de achterlijn. Ajax had in de eerste helft meer dan tachtig procent balbezit en kreeg meer dan genoeg kansen. Zeven minuten voor de rust liet Klaas-Jan Huntelaar zien waarom hij nog altijd geliefd is in Amsterdam. 'De Hunter' kopte een voorzet van Ziyech achter doelman Padt, zoals hij in het verleden al zo vaak deed voor Ajax.

RT @ajaxdailydotcom: ? Huntelaar opens the score for Ajax! 1-0! #ajagro pic.twitter.com/OfNmJ03dMz

— Ajax Life (@ajaxlife) August 20, 2017

Ziyech met de 2-0
Een paar minuten na de rust maakte Hakim Ziyech er 2-0 van op aangeven van Vaclav Cerny.

— Ajax (@AjaxNU) August 20, 2017

Mooie krulbal Idrissi
Hoewel FC Groningen nauwelijks in de richting van de goal van André Onana kwam was het een kwartier voor tijd plotseling de ingevallen Ousame Idrissi die de bal prachtig achter Onana krulde.

Wat een fantastische goal van #Idrissi zeg! #ajagro pic.twitter.com/ZwlunUaMtd

— Yorin (@TheYorin) August 20, 2017

Schöne 3-1
Lasse Schöne, net in het veld gekomen voor Frenkie de Jong, zette Ajax met een schot na een mooie pirouette weer op een veilige 3-1 en dat was ook de einduitslag.

— Jacques Happe (@JacquesHappe) August 20, 2017

De overwinning is in ieder geval goed voor het zelfvertrouwen van de Ajacieden, die donderdag een 0-1 achterstand uit de thuiswedstrijd moeten goedmaken tegen Rosenborg in Noorwegen.

Opstelling Ajax: Onana; Veltman, De Ligt, Viergever, Dijks; Van de Beek, De Jong (Schöne/76), Ziyech; Kluivert (Dolberg/76), Huntelaar, Cerny (Neres/82).

Opstelling FC Groningen: Padt; Te Wierik (Kane/65), Reijnen, Larsen, Warmerdam; Bacuna, Jenssen; Mahi (Idrissi/58), Drost, Hrustic (v.d.Weert/38); Veldwijk.