De 'onmogelijke missie' van Nederland slaagde wonderwel, met dank aan het slappe verweer van de thuisploeg. Henk Norel was met zestien punten en elf rebounds de beste speler bij Oranje, dat liefst zes schutters telde met dubbele cijfers. Oranje won eerder deze maand in Amsterdam 'slechts' met 91-77 van Albanië.

De eerste plek in de poule zorgt ervoor dat Oranje sterke tegenstanders als Spanje, Litouwen en Servië ontlopen in het vervolg van de kwalificatie. Dat leek er niet in te zitten nadat Nederland eerder in de  week van Oostenrijk verloor en daardoor een monsterzege nodig had in Albanië.

Lees ook: Nederlandse basketballers bezwijken onder druk

Nederland speelde in Albanië zonder Charlon Kloof. De spelverdeler liep afgelopen woensdag in Amsterdam tegen Oostenrijk (71-78) een blessure op. Willem Brandwijk was zijn vervanger in de selectie.

Volgens de basketbalbond zette Oranje in Tirana een nieuw Nederlands record neer voor het verschil in de uitslag van uitduels. De oude recordmarge bij een overwinning in het buitenland stond op 46 punten en stamde uit 1962. "Winnen met een verschil van 74 punten. De mannen hebben fantastisch gespeeld", liet bondscoach Van Helfteren opgetogen weten.