Ga naar Content

Het jaar van de waarheid voor AZ

19 augustus 2017, 18.34 uur · Aangepast 19 augustus 2017, 19.41 uur
Door: · Foto: Pro Shots / Ed van de Pol

ALKMAAR Het is het jaar van de waarheid voor AZ. Zonder Luckassen en Haps, met Vejinovic als voorlopig enige kwaliteitsimpuls en met veel spelers uit de eigen jeugdopleiding moet het thuispubliek weer worden vermaakt.

Daarnaast is het halen van Europees voetbal een doelstelling van de club. AZ trapt vanavond om 19.45 uur af voor de eerste thuiswedstrijd van het seizoen. 

Herkenbaarheid
Vorig seizoen was het knap als je de opstelling van AZ van te voren goed had geraden. De ene na de andere wijziging werd doorgevoerd. Dat moet dit jaar anders. AZ-trainer John van den Brom heeft aangegeven dat hij de voorkeur geeft aan een vaststaand basiselftal dat attractief voetbal op de mat moet gaan leggen.

Bel Hassani
Dat betekent ook dat voor spelers die niet kunnen of willen meegaan in die gedachte het einde verhaal is bij AZ. Muamer Tankovic en Ben Rienstra zijn al vertrokken. Iliass Bel Hassani is de wacht aangezegd en mag voorlopig voor zichzelf gaan voetballen op het AFAS trainingscomplex. Hij maakt geen onderdeel meer uit van de eerste selectie. Ook Jop van der Linden mag uitkijken naar een andere club. De verwachting is dat Sparta hem op korte termijn over gaat nemen.

Stengs
Het wegvallen van talent Calvin Stengs met een zware knieblessure in de eerste wedstrijd van het seizoen is een enorme tegenvaller voor de Alkmaarders. De club heeft aangegeven zijn verlies op te vangen uit de eigen gelederen. Dos Santos neemt voorlopig de honneurs waar van Stengs op de linker aanvalspositie, waardoor Alireza Jahanbakhsh weer gaat spelen op zijn vertrouwde plek rechts in de aanval. Aan de linkerkant heeft AZ ook genoeg mogelijkheden met Garcia en Helmer als stand-in. Op de rechterzijde is nog niet helemaal duidelijk wie de eerste vervanger is van Jahanbakhsh. Een echte rechtsbuiten naast Jahanbakhsh heeft AZ niet in de selectie.

Midstjø
Deze week was AZ directeur voetbalzaken Max Huiberts hoopvol gestemd over de komst van Frederik Midstjø naar Alkmaar. De linkermiddelder van Rosenborg zou een kwaliteitsimpuls moeten betekenen voor AZ. Mocht hij komen dan is dat slecht nieuws voor Mats Seuntjens. Hij zal dan op het tweede plan terechtkomen bij de club, omdat Van den Brom vertrouwen heeft in Van Overeem en Vejinovic in het 'punt naar achteren-systeem' op het middenveld. Daarnaast zal Guus Til dan ook moeten vrezen voor zijn huidige basisplaats.

Overigens is de komst van Midstjø nog lang niet zeker. Technisch directeur Bjornebye van Rosenborg gaf deze week aan dat er sprake is van een lastige situatie omdat de Noorse transfermarkt al is gesloten, waardoor de club geen vervanger kan halen voor Midstjø.

Boadu
Tot slot nog een woord over Myron Boadu. Het zestien jarige supertalent koos voor een langer verblijf bij AZ, ondanks aanbiedingen van meerdere Europese topclubs. Alleen raakte Boadu geblesseerd aan zijn knie en werkt hij op het moment aan zijn herstel. Dat duurt nog wel even, hij heeft de veldtraining zonder bal weer hervat. Hij zal voorzichtig worden gebracht.