Ga naar Content

Meer honden moeten illegale overtocht vanuit IJmuiden voorkomen

IJMUIDEN De haven van IJmuiden wordt als vluchtelingenroute steeds populairder. De marechaussee probeert de illegale overtochten hier zoveel mogelijk te beperken en zet daar onder andere honden voor in.

Het aantal aanhoudingen in de IJmuidense haven staat met negentig nu al gelijk aan het totale aantal aanhoudingen vorig jaar. De pakkans is vanwege de inzet van de migratiehond groot. Onmisbaar zelfs, stelt hondengeleider Donny tijdens een routinecontrole. "Ze kunnen er geen apparaat tegenoverstellen dat zo goed werkt als een hondenneus", verduidelijkt hij. "Astor is getraind om te zoeken naar levende mensen die zich verstoppen op, onder, of in een vrachtwagen om de grens over te gaan."

Teruggestuurd
Commandant Joost Wezemer acht de kans klein dat de de vreemdelingen die gepakt worden snel opnieuw aan de poort zullen staan. "In principe heeft iedere vreemdeling die we hier staande houden, niet meer het recht om in Nederland te zijn", legt hij uit. "Die worden meteen teruggestuurd naar het land van herkomst.

Lees ook: Vrachtwagenchauffeurs op hun hoede: wie is de volgende met vreemdelingen in het ruim?

Om de controles aan de grens verder te verscherpen wordt binnen anderhalf jaar het korps van de marechaussee versterkt met tien extra honden en begeleiders.

Foto: NH