Ga naar Content

Vrachtwagenchauffeurs op hun hoede: wie is de volgende met vreemdelingen in het ruim?

IJMUIDEN Het is onder chauffeurs het gesprek van de dag in de haven van IJmuiden. Wie is de volgende met verstopte vreemdelingen in het ruim van de vrachtwagen? Bij beroepschauffeur Jan van Oostveen, fervent grootgebruiker van de ferry naar Newcastle, zit de schrik er na de laatste overtocht goed in.

Vorige week werd Van Oostveen in de haven verrast door het plotseling bewegende ruim van de vrachtwagen voor hem. "De chauffeur heeft de hele zijkant van de oplegger open moeten maken en toen bleken er drie mensen in de auto te zijn gekropen", vertelt hij voor de camera van NH Nieuws.

Lees ook: Bewoners IJmuiden bezorgd over toename vluchtelingen bij haven

Het bleken jonge Albanezen te zijn. Ze knipten volgens de Koninklijke Marechaussee het zeil open en verstopten zich tussen de goederen in de trailer. Tot schrik van Van Oostveen: "Als je daar dan staat en die mensen staan ineens naast je, komt het wel heel dichtbij. Ineens sta je naast de Albanese vluchtelingen."

Meldpunt
De toestroom van vluchtelingen neemt snel toe in IJmuiden. In de eerste helft van het jaar zijn er al negentig aanhoudingen verricht. Van Oostveen pleit daarom voor meer maatregelen: "Op dit moment is de marechaussee wel actief in de haven, maar ik denk dat het goed zou zijn als de marechaussee, het havenbedrijf en omliggende bedrijven de koppen bij elkaar zouden steken om in ieder geval een meldpunt te maken voor als je iets verdachts ziet."

Zelf houdt de chauffeur het niet bij woorden. Hij heeft al een afspraak gemaakt met een PvdA-Kamerlid. "We vragen niet om dit probleem, maar we worden er wel mee geconfronteerd. Dus ik probeer het wel op de agenda te krijgen", legt hij uit. "Het is geen probleem van ons, het is een probleem van de politiek."

Foto: NH Nieuws / Dennis Mantz