Ga naar Content
Noord-Holland

Oudeschild vreest uitbreiding Texelse Brouwerij

18 augustus 2017, 15.37 uur · Aangepast 18 augustus 2017, 18.52 uur
Door: · Foto: Google Streetview & Shutterstock

OUDESCHILD Brouwde de Texelse Brouwerij in 1999 nog 4000 liter bier, tegenwoordig staat de teller op 3 miljoen liter per jaar. Omdat de huidige brouwerij aan de Schilderweg bijna uit z'n voegen barst, heeft de eigenaar z'n oog laten vallen op een industrieterrein naast Oudeschild. Dorpsbewoners vrezen voor hun woongenot.

"We zijn waakzaam", tekent NH Nieuws' mediapartner Texelse Courant op uit de mond van Joop Groeskamp van de stichting Kernwaarden Texel. "Deze plannen passen niet in de kernwaarden van kleinschalige bedrijvigheid zoals Texel die kent."

Lees ook: Texels bier wint gouden medaille

Ze vrezen niet alleen voor de omvang - tien keer groter dan de huidige brouwerij - van de fabriek, maar ook voor de aan- en afrijdende vrachtwagens, die de Texelse Skuumkoppe vanaf Texel over de rest van het land (en buitenland) moeten verspreiden.  

Piepen
"Bijna vijftig vrachtwagens per dag die laden en lossen, en piepen bij echt achteruit rijden", verwoordt een woordvoerder van de Dorpscommissie de zorgen in de krant. "Bovendien komt de weg voor de vrachtwagens tussen onze woning en de fabriek in te liggen." 

Volgens brouwerij-directeur Marten Rutgers van der Loeff loopt het allemaal zo'n vaart niet. "Het worden meerdere gebouwen", legt hij uit. "Waarvan de silo's een hoogte van vijftien meter hebben. Het is niet zo dat het hele complex vijftien meter hoog wordt." 

Toekomst 
Bovendien wordt niet direct het volledige terrein volgebouwd. "Aan het begin al helemaal niet, dan gebruiken we de helft van de beschikbare ruimte, maar wel met de ruimte om in de toekomst te kunnen uitbreiden." 

Lees ook: Op zoek naar Texelse producten

In plaats van de geschatte vijftig vrachtwagens, zullen er volgens hem 'ongeveer acht vrachtwagens per dag' het terrein oprijden om bier te laden. "Deze rijden niet door het dorp, maar gaan buitenom via De Waal en Den Burg naar de Pontweg. Dat is een eis die we stellen."

Bestemmingsplanwijziging
Of de brouwerij in 2019 inderdaad naar het bedrijventerrein verhuist, hangt ook af van de provincie. "Naar eigen zeggen zit Texel 30 augustus bij de provincie in verband met de bestemmingsplanwijziging en bouw van de brouwerij", laat de dorpscommissie aan de krant weten.