Ga naar Content

Doden en gewonden in Barcelona bij aanslag: "Mensen renden in paniek over straat"

BARCELONA Bij een aanslag waarbij een witte bestelbus op een mensenmassa op de Ramblas in Barcelona inreed, zijn vandaag zeker dertien doden en meerdere gewonden gevallen.

NH Nieuws-verslaggever Eline Boshuizen is in Barcelona en was op het moment van de aanslag in haar hotel op Plaça de Catalunya, vlak bij de toeristische straat in het centrum. "Ik hoorde geschreeuw, dat werd steeds meer en mensen renden in paniek over straat", vertelt Eline. "Even later kwam de politie om iedereen naar binnen te sturen. Ook zag ik agenten in burger met wapens."

Op de vlucht
Ooggetuigen meldden dat de chauffeur van het busje La Rambla opreed, daar veel slachtoffers maakte en vervolgens vluchtte. Reddingsdiensten hebben mensen opgeroepen het gebied rond Plaça de Catalunya te vermijden en metrostations zijn gesloten. De politie is op zoek naar een man van ongeveer 1,70 meter lang, die een wit overhemd met blauwe strepen draagt.

Twee gewapende mannen hebben zich verschanst in een bar het centrum van Barcelona. Dat meldt de Spaanse krant El Periodico. Onduidelijk is nog of de twee ook betrokken waren bij de aanrijding.

Gegijzeld
Ook al was niet meteen duidelijk wat er aan de hand was, de paniek was duidelijk merkbaar. "Je had direct door dat er iets ergs gebeurd was, mensen renden chaotisch over straat en inmiddels is alles hier afgesloten. Hier om de hoek zouden mensen in een bar gegijzeld worden door gewapende mannen. Het is best heftig. Ik heb toch maar even mijn moeder gebeld dat ik veilig was."