Ga naar Content
Noord-Holland

Onduidelijkheid over mysterieuze misselijkmakende geur Hensbroek

17 augustus 2017, 17.17 uur · Aangepast 17 augustus 2017, 17.29 uur
Door: · Foto: Google Maps

HENSBROEK Onduidelijkheid over een mysterieuze lucht in Hensbroek, waardoor op 9 juli meerdere mensen misselijk werden. Gelijk werd gewezen naar de installatie van Biogast waar biogas wordt gemaakt, maar uit onderzoek is daarvan niets gebleken. Maar wat er dan wel is gebeurd, blijft een raadsel.

Op die negende juli krijgen hulpdiensten meerdere meldingen van een geur van eieren waardoor meerdere mensen hoofdpijn hebben, misselijk worden en braakneigingen krijgen. De brandweer is er snel bij, meet of er sprake is van gevaarlijke gassen, maar kan niets achterhalen.

Biogast ontkent
Volgens verschillende omwonenden is het bedrijf Biogast Agro Hensbroek verantwoordelijk. Daar wordt van biomassa (mest, andere agrarische resten of resten van industrie en supermarkt) biogas gemaakt. De eigenaar zou vlak na het incident hebben erkend dat er bewust gas is vrijgelaten om een gevaarlijke hoge druk in de installatie te voorkomen.

Tegenover NH Nieuws ontkent managing director Menno Wichers dat verhaal. "Als er een te grote druk is en het gas niet weg kan, dan gaat er automatisch een overdrukventiel open waardoor we gas afblazen. Dat kan een rotte eierenlucht veroorzaken, die overigens niet gevaarlijk is. Maar in dit geval vielen we juist stil, omdat we een tekort aan gas hadden. Dus het kan niet van ons komen."

De Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord (RUDNHN) heeft uiteindelijk twee keer onderzoek gedaan bij Biogast. Onder meer het monitoringssysteem is onderzocht. Daaruit is geconcludeerd dat Biogast niet de veroorzaker is geweest van het incident. Ook de veiligheid is volgens de onderzoekers op orde en alles voldoet aan de eisen.

Waar komt het wel vandaan?
Het rapport leidt tot twijfels bij sommige omwonenden. De wind zou precies uit de richting van Biogast zijn gekomen. Volgens hen is er verder ook niks anders is de buurt. En dus blijft de vraag open staan: waardoor is de lucht dan wel ontstaan? Een vraag waar geen antwoord op gaat komen, zo laat gemeentewoordvoerder van Koggenland Kasper Hoekstra weten.

"Meer dan dit kunnen we niet doen. We hebben alles geprobeerd om het te achterhalen, maar meer mogelijkheden zijn er niet." En dus blijft het een mysterie wat de misselijkmakende geur heeft veroorzaakt.