Ga naar Content

Roofvogelopvang Middenbeemster voor tweede keer naar Red Bull Zeepkistenrace

MIDDENBEEMSTER Wie in Middenbeemster woont heeft ze mogelijk al voorbij zien sjezen. Famke van Laar (17) en Melissa Kemper (21) nemen zaterdag namens de Roofvogelopvang deel aan de Red Bull Zeepkistenrace in Limburg. In de vorm van een Amerikaanse zeearend zullen zij van de Valkenburgse Cauberg "vliegen".

Heel wat uren werk zitten er in de creatie van dit jaar: de "Bald Eagle-zeepkist". De ogen van de arend, de koplampen van de zeepkist, maken een dreigende indruk. De wind die door de van stof gemaakte veren waait, wekt de suggestie dat de zeepkist daadwerkelijk kan vliegen.

Lees ook: Zeepkisten glibberen en glijden door Wijk aan Zeese straten

De outfits van Famke en Melissa creëren een lach op het gezicht van iedereen die ze tijdens een oefenrondje passeren. Een helm met daarop een kleine zeearend bevestigd en beiden een bonte jas die aan een verendeken doet denken. 

Terror-oehoe 
De vader van Famke, Steph van Laar, deed twee jaar eerder samen met zijn broer mee aan de Red Bull Zeepkistenrace. In die periode was de Terror-oehoe dagelijks nieuws. Van der Laar zag er de humor wel van in en bouwde de befaamde "terror-oehoe-zeepkist". Snel was de zeepkist niet. De wielen bleven zelfs vlak voor de finish steken, maar de mannen wonnen er destijds wel de originaliteitsprijs mee. 

Winst
Na het succes van 2015 besloot Steph het stokje dit jaar aan Famke en Melissa door te geven. De deelnemers in het Limburgse Valkenburg zijn voornamelijk mannen. De dames zullen in hun Bald Eagle-zeepkist dus extra opvallen. Zij vinden het spannend, maar hebben er ook "ongelooflijk veel zin in". De zeearend is een stuk minder hoog en zwaar dan de creatie van vorig jaar. "Behalve de originaliteitsprijs, kunnen we dus ook een snelle tijd neer zetten", vertelt Famke. "We gokken natuurlijk op de eerste plaats", schiet Melissa haar bij.