Ga naar Content

De beste remedie voor onheil en tegenslag: in een dorp wonen

NOORD-HOLLAND De participatiesamenleving. Woord van het jaar in 2013, maar anno 2017 lijkt de betekenis meer en meer tot uitdrukking te komen in onze provincie. Vooral in dorpen staan inwoners voor elkaar klaar en komen ze bij tegenslag of onheil in actie.

Rens Cappon van belangenvereniging Dorpswerk Noord-Holland ziet het steeds vaker gebeuren: in dorpen en buurtschappen staan hele gemeenschappen, bij voor- en tegenspoed, klaar om iets voor elkaar te kunnen betekenen.

"We krijgen steeds meer het gevoel, zoals dat vroeger was in de jaren '40 '50 '60, dat mensen elkaar helpen", zegt Cappon.

Video #168914

De familie De Haas uit Andijk merkte de kracht van die betrokkenheid toen in december hun boerderij tot de grond toe afbrandde. Op wat kleren na, waren ze alles kwijt. Een buurvrouw schoot vervolgens te hulp. Ze bood de familie onderdak en startte via Facebook een actie om geld voor ze op te halen. 

Lees ook: Amsterdam-Noord omarmt 'participatiesamenleving'

"Ze heeft er ook voor gezorgd dat mensen met kleding en met eten kwamen en met spulletjes voor de eerste behoeftes. Als ze dat niet gedaan had, was het heel moeilijk geworden", zegt Marga de Haas.

Video #168911