Ga naar Content
Noord-Holland

Luchtverkeersleiding zag medewerker op baan over het hoofd tijdens opstijgen vliegtuig

15 augustus 2017, 16.17 uur · Aangepast 15 augustus 2017, 16.28 uur
Door: · Foto: Shutterstock

AMSTERDAM Schiphol heeft in de maanden april, mei en juni meerdere malen te maken gehad met vliegtuigen die in de problemen kwamen op of boven de luchthaven.

Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd rapport van de Onderzoeksraad. Zo kreeg een vliegtuig op 31 mei toestemming om op te stijgen, terwijl er op de startbaan nog een auto van de vogelwacht stond. 

De CRJ-900 kreeg van de luchtverkeersleiding toestemming om op te stijgen, terwijl iemand van de vogelwacht op dat moment ook toestemming had om diezelfde baan te inspecteren. De vogelwacht hoorde in zijn auto dat het vliegtuig de startklaring kreeg en liet direct weten dat hij zich ook nog op de baan bevond. De toestemming om op te stijgen werd toen meteen ingetrokken. 

Lees ook: Toestel Jet Airways keert terug naar Schiphol vanwege 'tailstrike'

Al eerder schreef NH Nieuws over het andere incident op de luchthaven. Op 21 april was er een Boeing 777-300 die na een 'tailstrike' terugkeerde naar de luchthaven. Jet Airways liet toen weten dat de staart van het vliegtuig tijdens het opstijgen de startbaan raakte. Voor de veiligheid is het vliegtuig teruggekeerd naar Schiphol.

In het rapport wordt nadrukkelijk gesproken over veiligheidsrisico's die in de toekomst kunnen onstaan als er geen maatregelen worden genomen. De Onderzoeksraad is van mening dat de risico's zoveel mogelijk vermeden moeten worden, in plaats van ze af te zwakken.