Ga naar Content

Langedijkers starten petitie tegen vieze containers: "De stank is niet te harden"

NOORD-SCHARWOUDE Het stinkt in Langedijk. Sinds de gemeente de kliko's nog maar eens in de drie weken leegt, is de rotte lucht die uit de bakken komt, niet te harden. Daarom zijn twee Langedijkers een petitie gestart die al honderden keren getekend is.

"De stank is niet te harden en er zijn heel veel vliegen en maden", omschrijft Miranda Groen de situatie. Samen met Sam Schram is ze een petitie gestart om de vuilcontainers vaker geleegd te krijgen. Sinds december is het huisvuilophaalschema veranderd en worden de bakken nog maar eens in de drie weken geleegd. En dat is te weinig, stellen de dames.

"Weer terug naar het oude ophaalsysteem", vindt Sam Schram. "Dus om de week groen, om de week grijs en een keer in de veertien dagen het plastic". De petitie, die inmiddels ruim achthonderd keer is ondertekend, moet dat weer voor elkaar krijgen. "Desnoods dat het alleen in de zomermaanden zo gaat, want in de winter heb je er niet zo'n last van."

Lees ook: Afval scheiden in Den Helder valt vies tegen: "We leven hier op een vuilnisbelt"

Groen en Schram benadrukken dat ze graag afval willen scheiden, maar het moet wel haalbaar zijn. De gemeente Langedijk laat aan NH Nieuws weten dat ze voorlopig niet aan het schema toornen. De petitie zal na de zomer aan de gemeenteraad worden aangeboden, in de hoop dat die overtuigd raken van de ernst van stank en viezigheid en het ophaalschema weer terug te draaien.

Foto: NH Nieuws / Anne Klijnstra