Ga naar Content
Sport

Van der Weijden volbrengt zwemtocht van Engeland naar Frankrijk en weer terug

14 augustus 2017, 10.36 uur · Aangepast 14 augustus 2017, 14.28 uur
Door: · Foto: Maarten van der Weijden Foundation

ALKMAAR Het is langeafstandszwemmer Maarten van der Weijden zondag gelukt om Het Kanaal tussen het Engelse Dover en het Franse Calais twee keer over te steken. Zijn zwemtocht heen en terug duurde in totaal 19 uur.

Calais en Dover liggen hemelsbreed 33 kilometer uit elkaar. De heenweg van Van der Weijden bedroeg echter 51 kilometer. Vanwege een sterke stroming moest hij een heel stuk omzwemmen. Zijn hele tocht werd hij begeleid door coach Marcel van der Togt en de boot Sea Satin.

Hij is er! #trainingstochtje pic.twitter.com/giOeAPitLw

— mvdwfoundation (@mvdwfoundation) August 13, 2017

Hij was 's ochtends om 03.00 uur vertrokken vanuit Engeland en bereikte om 13.00 uur de Franse kust, om daarna weer terug te zwemmen naar Engeland, tussen de vele schepen door die door Het Kanaal varen.

Mn dubbele kanaaloversteek was,hoe zwaar ook, pas een #trainingstochtje. Op 21 aug zal ik bij RTL SN vertellen wat mn ultieme doel is pic.twitter.com/yfUhz4KAO4

— mvdwfoundation (@mvdwfoundation) August 14, 2017

Heel steady #trainingstochtje pic.twitter.com/2yVmhua7Ql

— mvdwfoundation (@mvdwfoundation) August 13, 2017

De Alkmaarder maakte de overtocht om geld op te halen voor zijn eigen Maarten van der Weijden-foundation. Hiermee wil hij een bijdrage leveren om het leven van kankerpatiënten te verbeteren. Van der Weijden werd zelf in 2001 getroffen door acute leukemie. Hij overwon de ziekte en zeven jaar later won hij goud op de Olympische Spelen in Peking op de 10 kilometer zwemmen op open water.

Nauwelijks op adem gekomen na de dubbele oversteek kondigde Van der Weijden maandag meteen een nieuwe actie aan: ,,Maandag, 21 augustus, maak ik m'n ultieme droom bekend'', twitterde hij. 

Eind juni zwom Van der Weijden van Amsterdam naar Rotterdam tijdens het openwater-zwemevenement Like2Swim. Daarbij werd geld ingezameld voor Vrienden van het Sophia Kinderziekenhuis. Voor Van der Weijden was dat een mooi 'trainingstochtje'.

Lees ook: Van der Weijden haalt finish in Rotterdam na zwemtocht van 80 kilometer

Foto: @mvdwfoundation