Ga naar Content
Noord-Holland

PvdA wil opheldering na 'westers koken'-incident: "Amsterdam is voor iedereen"

12 augustus 2017, 12.02 uur · Aangepast 12 augustus 2017, 12.15 uur
Door: · Foto: Shutterstock

AMSTERDAM (AT5) De PvdA heeft schriftelijke vragen gesteld over de e-mail van bemiddelingsbureau Executive Home Rentals (EHR), waarin een expat werd verteld dat ze een huis alleen kon huren als ze op de 'westerse manier' kookt. Wethouder Laurens Ivens (Wonen) noemt de eis voor een bepaalde kookstijl 'bizar'.

"We hebben al tijden te maken met een krappe woningmarkt, maar dit gaat een grens over", zegt PvdA-raadslid Sofyan Mbarki. 'Ik wil ook graag van het college weten of dit soort praktijken eerder zijn voorgevallen.'

In de e-mail stelde EHR dat er in het huis aan de Hoofdweg 'niet urenlang met veel kruiden' mocht worden gekookt. Mbarki: 'Mensen mogen niet worden uitgesloten, dat is discriminatie. Wat is het volgende? Dat mannen niet meer met mannen mogen samen wonen?'

'Amsterdam is voor iedereen'
Mbarki wil van het college weten of door het uitsluiten de wet wordt overtreden. Ook wil hij weten wat de overheid kan doen om dit soort uitingen in de toekomst te stoppen. "We moeten alert blijven. Amsterdam is voor iedereen."

Lees ook: Vrouw mag alleen woning huren als ze 'westers kookt': "Te kort door de bocht"

Wethouder Ivens heeft EHR al aangesproken op de e-mail. Hij roept Twitteraars op om hetzelfde te doen om zo de druk op het bemiddelingsbureau op te voeren. "Zo'n verhuurder past niet bij onze tolerante stad", aldus de wethouder.

Geen goede samenvatting
Michel Rootring, eigenaar van EHR Amsterdam, zei vanmiddag tegen AT5 de situatie vervelend te vinden. "Het had handiger uitgelegd moeten worden. De term 'westers koken' is geen goede samenvatting van wat we wilden vertellen. Te kort door de bocht."