Nederlands vrouwenteam Europees kampioen voetbal!

6 augustus 2017, 20.52 uur · Aangepast 6 augustus 2017, 21.50 uur
Door: · Foto: Pro Shots/Kay in 't Veen

ENSCHEDE De Nederlandse vrouwen zijn zondag Europees voetbalkampioen geworden. De finale tegen Denemarken werd een reclamespot voor het vrouwenvoetbal. Na 2-2 bij de rust zagen de 28.000 toeschouwers in Enschede Oranje uiteindelijk met 4-2 winnen. Miedema (2x), Martens en Spitse zorgden voor de Nederlandse doelpunten. Het is voor het eerst dat Nederland de Europese titel wint.

In de enerverende eerste helft kwam het Nederlands elftal al na zes minuten voor het eerst dit toernooi op achterstand. Kika van Es maakte een overtreding in het zestienmetergebied, waarna Nadia Nadim de gegeven penalty onhoudbaar binnenschoot. Oranje liet het hoofd niet hangen en vier minuten later was het al weer 1-1. Jackie Groenen stuurde Sherida van de Sande weg, die te snel was voor haar tegenstander en een prima voorzet gaf. Vivianne Miedema kwam goed voor haar verdedigster en schoot de bal keurig binnen.

Er was nog geen half uur gespeeld toen Nederland op voorsprong kwam. Lieke Martens schoot de bal met links in de rechterhoek, buiten bereik van de Deense doelvrouw.

De Denen bleven gevaarlijk in de overschakeling en keepster Sari van Veenendaal moest een paar keer ingrijpen. Ze kon niet voorkomen dat Pernille Harder in de 33e minuut er 2-2 van maakten.

Op dezelfde voet verder
Na de rust ging Oranje weer furieus van start en kreeg na zes minuten een vrije trap op zo'n 22 meter recht voor het doel. De muur van de Denen werd door Sherida Spitse geslecht, hoewel de Deense keepster niet goed leek te staan.

Ajacied Desiree van Lunteren moest zich in de tweede helft laten vervangen, nadat ze in de eerste helft al geblesseerd was geraakt.

Vivianne Miedema had in de 63e minuut de kans om de wedstrijd in het slot te gooien toen de bal via een Deens hoofd voor haar voeten viel, maar de Deense keepster greep goed in. Nederland bleef het proberen, maar moest allert blijven bij de Deense uitbraken.

Miedema maakte in de 89e minuut aan alle onzekerheid een einde en schoot de 4-2 binnen, wat ook de eindstand was.

De speelster zullen maandag om 18.50 uur gehuldigd worden in Utrecht. Het Nederlands elftal stapt bij Sterrenwacht op een boot die over de Stadsbuitengracht naar Lepelenburg vaart. Daar maken de Europese kampioenen op het podium hun opwachting voor het Oranjepubliek.

Opstelling Nederland: v.Veenendaal; v.Lunteren (Janssen/57), Dekker, v.d.Gragt, v.Es (v.d.Berg/90); Groenen, v.d.Donk, Spitse; v.d.Sanden (Janssen/89), Miedema, Martens

Opstelling Denemarken: Lykke Petersen; Nielsen, Boye Sørensen (Rødde/77), Larsen, Sandvej; Troelsgaard, Kildemoes (Thogersen/61), Junge Pedersen (Christiansen/82), Veje; Nadim, Harder