Susan Krumins eindigt als vijfde op de 10.000 meter

5 augustus 2017, 23.57 uur · Aangepast 6 augustus 2017, 00.15 uur
Door: · Foto: EPA/Srdjan Suki

LONDEN Susan Krumins heeft zaterdag bij de WK atletiek in Londen haar beste resultaat ooit behaald op de 10.000 meter. De 31-jarige atlete eindigde als vijfde in de finale in een persoonlijk record van 31.20,24, ruim elf seconden onder haar oude beste tijd.

De Hilversumse liep de race van haar leven in het volgepakte Olymisch Stadion, maar had net als alle andere loopsters in het veld niets in te brengen tegen de Ethiopisce olympisch kampioene Almaz Ayana, die er een 'one woman show' van maakte. Ze liep al voor de helft van de race weg bij de rest en soleerde naar het goud in 30.16,32. Om het verschil aan te geven; Krumins arriveerde op meer dan een ronde achterstand.

Rustig in tweede groep
Krumins mikte op een plek bij de eerst acht, maar wist ook dat dat niet eenvoudig was. Bij het WK twee jaar geleden eindigde ze als tiende en op de Spelen in Rio als veertiende. Ze holde rustig mee in de tweede groep die ontstond na de versnelling van Ayana. Tegen het einde zette ze zich aan kop van haar groepje en begon vanaf positie negen op te rukken en atletes voor haar in te halen.

Een prima slotronde en eindsprint brachten haar op de vijfde plaats, achter de ongenaakbare Ayana en de gereputeerde atletes Tirunes Dibaba (zilver) en Agnes Jebet Tirop (brons).

"Ik ben 31, maar ik heb nu pas het idee dat ik beter ga lopen", zei ze bij de NOS. "Nu ben ik eindelijk af van het imago dat ik niet hoger dan de achtste plek kan eindigden."