Ga naar Content
Noord-Holland

Koken is verboden in deze huurwoning in Amsterdam: "Echt bespottelijk"

3 augustus 2017, 20.05 uur · Aangepast 3 augustus 2017, 20.16 uur
Door: · Foto: AT5

AMSTERDAM (AT5) Een woning aan de Tuinstraat in de Amsterdamse Jordaan staat te huur. Het is niet groot, 35 vierkante meter, en kost 1.100 euro per maand, maar dát zal voor de meeste geïnteresseerden nog geen bezwaar zijn. Wat wel lastig is, is dat je er niet mag koken. Het is contractueel verboden. "Echt bespottelijk", reageert Rutger Groot Wassink van GroenLinks.

In het appartement heb je beschikking over een eigen badkamer, slaap- en woonkamer ineen, een waterkoker en een magnetron. En dat heet in de advertentie dan een 'private kitchen'. "Wat mij betreft illustreert dit echt de doorgeslagen woningmarkt in Amsterdam. Het is gewoon de gekte die er nu heerst", aldus Groot Wassink.

Advocaat Frank Swart, gespecialiseerd in huurrecht, gelooft niet dat zo'n bepaling stand kan houden. En áls dat al zo is, dan is het nog maar de vraag of de rechter zal beslissen tot ontruiming, als iemand toch besluit om te koken. "Alles mag worden opgenomen in een huurovereenkomst, maar het is nog maar de vraag of dat stand zal houden bij de rechter."

Het bedrijf dat de advertentie op internet zette, verwijderde die nadat AT5 belde. Het wil niet zeggen waarom er niet gekookt mag worden. Of het kookvrije appartement ook kookvrij blijft, is vooralsnog onduidelijk.